Helena Houdová

6. červenec 2009

Na módních přehlídkách často nosí šaty za desítky tisíc dolarů, na druhou stranu cestuje po nejchudších zemích světa, aby tam pomáhala znevýhodněným dětem. Helena Houdová není jen známou modelkou a vítězkou soutěže Miss ČR 1999, ale také prezidentkou vlastního nadačního fondu Slunečnice. Nejen o kontrastech světa modelingu a života v nejchudších oblastech světa si v rámci úterního Dopoledního Radiožurnálu povídala s Lucií Výbornou. Ve středu 8. července bude hostem hudebník, malíř a scénárista Martin Němec.

Její prohlášení, že "chce změnit svět", možná na začátku působilo jako jedna z tradičních vět vítězek soutěží krásy, které se nedostanou dál než na stránky společenských časopisů. Heleně Houdové se její sen ale zatím prosazovat daří. Svůj úspěch ve světě modelingu od začátku vnímá jako příležitost, která jí umožňuje její sen uvádět v život. "Měnit světy dětí je mým životem, já jsem se proto narodila, myslím si, a hrozně mě to baví," říká k tomu, co ji v charitativní práci motivuje.

Na právě probíhajícím karlovarském festivalu se snaží získat další finanční prostředky na charitativní projekty, které její nadační fond podporuje. Charitativní večer, který v úterý pořádá její nadace v Karlových Varech, by měl být podle jejích slov ještě větší a lepší než večer na festivalu v Cannes.

Jak často se ale večírkové přísliby mění v reálnou pomoc? "Je to velmi individuální. Celkově se ta situace mění. Tady v Čechách není historie dávání nebo dobrovolnictví, stále je to v plenkách. Apelujeme na naše dobrovolníky, že nepotřebujeme lidi, kteří si chtějí jít hrát do dětského domova s dětmi, ale že potřebujeme lidi, kteří umí grafiku nebo fotografii nebo mohou pomoci s účetnictvím - odborníky různých profesí, kteří něco slíbí a potom to opravdu udělají."

Co jí přinesl život v New Yorku? Jak zvládá koordinovat svoje charitativní aktivity, práci v modelingu a rodinu? A jak se vyrovnává s tím, že pro mnoho lidí jsou příspěvky na charitu stále více než s opravdovým zájmem spojeny s módní společenskou pózou? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte při poslechu celého rozhovoru.

autor: and
Spustit audio