Hana Hegerová

14. listopad 2008

V pátek byla hostem Dopoledního Radiožurnálu šansoniérka Hana Hegerová. Novináři ji obvykle nazývají smutnou paní - možná proto, že těžiště jejích písní leží v textech, často smutných. Jedna z nejlepších českých zpěvaček sama o sobě kriticky říká: "Já žádné velké nadání nemám. Já se vždycky dost nadřu, než udělám nějakou písničku." Jak se vlastně Hana Hegerová stala zpěvačkou? A nakolik je možné šanson mixovat s rapem? V sobotu 15. listopadu bude hostem zpěvačka Yvetta Simonová.

Biochemie, rentgenologie, dietetika, zubní technik. A divadlo. To byly obory, na které si kdysi Hana Hegerová podala přihlášku. Vybírala si prý obory podle toho, aby byly dlouhotrvající - jejím cílem přitom bylo hlavně utéct z těžkého průmyslu, kam se v budovatelských 50. letech dostala kvůli svému nevyhovujícímu kádrovému profilu po maturitě. Dnes je Hana Hegerová jednou z velkých osobností české hudby. Kromě nesporného hudebního nadání leží těžiště jejího úspěchu především v textech.

Právě její obliba dobrých textů ji nedávno dovedla i k hudebnímu žánru, který má k šansonu zdánlivě daleko. Titulky českých deníků tehdy psaly - Hana Hegerová rapuje Kde domov můj. Jak se právě Hana Hegerová dostala prostřednictvím filmu Česká RAPublika k raperům, kteří se, jak ona sama říká, nacházejí ve věku jejího vnuka? Právě prostřednictvím svého vnuka, který se rapu sám věnuje. A co o spolupráci s mladými rapery říká Hana Hegerová? "Mně se to moc líbilo a moc mě to bavilo. Jejich hra se slovy. Tím, že pro mě text je velmi důležitý, tak se mi líbí to jejich žonglování se slovy. Přitom když ty texty posloucháte, vidíte, že ti pánové mají určité IQ, že to není povrchní."

Lucie Výborná položila Haně Hegerové mezi desátou a jedenáctou hodinou i další otázky. Jak například šansoniérka vzpomíná na spolupráci s improvizátorem Miroslavem Horníčkem? Jaké to je vystupovat před vyprodaným Národním divadlem? A co v nejbližší době pro své posluchače chystá?

Záznam celého rozhovoru s Hanou Hegerovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio