Hackeři znovu na scéně. Naučte se, jak poznat nebezpečný e-mail

17. duben 2020

Českým nemocnicím hrozí další kyberútoky. Varuje před tím Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Dvě nemocnice v Česku už přitom od vypuknutí epidemie koronaviru hackeři napadli. Je vůbec možné se útokům hackerů bránit?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO včera v Senátu řekl, že některé nemocnice už se hackeři pokusili napadnout. Útoky se ale zatím daří odvracet.

Hackeři můžou síť napadnout velmi snadno. Stačí, když zaměstnanec nemocnice otevře přílohu e-mailu, která obsahuje škodlivý software, nebo když v e-mailu klikne na nebezpečný odkaz.

Opatrnost na prvním místě

Je vůbec možné nebezpečný e-mail poznat na první pohled? Pozor byste si podle odborníků měli dávat na všechny příchozí maily – i na ty, které vypadají tak, že je poslala banka nebo nějaká jiná instituce. Ve skutečnosti totiž mohou být podvodné. 

Phishing: nahodit háček… a ulovit

E-mailovým útokům se v internetové hantýrce říká phishing. Slovo phishing vzniklo z anglického „fishing“, tedy „rybaření“. A činnost internetových podvodníků popisuje velmi výstižně. Ti totiž rozesílají na nejrůznější adresy e-mailové zprávy, na které se snaží „ulovit“ co nejvíc obětí. Prostřednictvím podvodných mailů se obvykle snaží donutit vás kliknout na link nebo přílohu, a stáhnout tak do svého počítače nebezpečný software. Jindy z vás podvodně vylákají přhlašovací údaje – například tak, že vystupují jako vaše banka.

Jak takové nebezpečné maily rozeznat? Dobře se podívejte na adresu, ze které e-mail přišel, radí digitální zmocněnec ministerstva zdravotnictví Martin Zeman. „Varovnými signály může být, když má například adresa, která se jeví jako známá, neobvyklou příponu, přílohy jsou spustitelné soubory a podobně,“ vypočítává.

Pokud podezřelý e-mail dostanete, pokud možno ho neotvírejte a v žádném případě neklikejte na žádné odkazy ani neotvírejte přílohy.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související