Gurkhové - sveřepí bojovníci z Nepálu

Ayo Gurkhali! Gurkhové útočí! Tento bojový pokřik nahání hrůzu všem jejich nepřátelům. Malí houževnatí vojáci z Nepálu patří mezi nejlepší bojovníky. O jejich statečnosti ví své Němci, Japonci, ale i Argentinci. Své jméno získali podle města Gurkha ve středním Nepálu. A svou pověst si vysloužili zejména v nesčetných bojích v uniformách britské armády. Jaká je historie i současnost horských bojovníků?

Na zdech potemnělé místnosti jsou rozvěšeny bojové zástavy, vyznamenání a fotografie vojáků. Na hlavách mají typický klobouk a v ruce třímají masivní zakřivený nůž: kukri. Stejný nůž jaký má za pasem i Thakur Rana, válečný veterán, který dnes pracuje v Muzeu Gurkhů jako průvodce. Sám prošel boji v Indonésii a na Borneu.

"Sloužil jsem na konci 50. let, účastnil jsem se závěrečné fáze bojů proti komunistickým teroristům v Malajsii, potom jsem byl převelen na Borneo. Když válka v v roce 1966 skončila, stáhli jsme se do Hong Kongu. Britská armáda tehdy musela propustit polovinu vojáků, já byl mezi nimi," směje se Thakur.

Jsme v nepálském městě Pokhara, pod hradbou osmitisícové Annapurny. Právě tady sídlí náborové středisko britské armády a v jeho blízkosti také Muzeum Gurkhů - elitních vojáků, kteří slouží v britské armádě po celém světě. A nejen v ní.

Gurkhové oblékají i uniformu indické armády. Právě v ní sloužil 24 let Tertin. "Nastoupil jsem v roce 1964, dotáhl jsem to na seržanta. Bojoval jsem v indicko-pákistánské válce v roce 1965, v roce 1972 jsem byl v Bangladéši. To byly moje války. Dvě války," říká hrdě Tertin.

Stát se Gurkhou a sloužit v zahraniční armádě je snem každého mladého Nepálce. Ne snad proto, že by byli tak bojechtiví, ale proto, že v chudé zemi je vojenská služba jedním z nejvýhodnějších zdrojů obživy.

"Pro mladé lidi tady není práce. Buď mohou odejít za prací do ciziny nebo, pokud mají štěstí, vstoupit do britské nebo indické armády. Ne že by po tom zvlášť toužili, ale je to práce. Pokud je nezabijí, mohou docela dobře žít," říká Thakur.

A tak se mladí Nepálci do armády jen hrnou. V loňském roce se o práci ucházelo deset tisíc žadatelů. Dostat místo mohly jen tři stovky z nich. Po uniformě pokukují i dva mladíci, které potkávám mezi dveřmi muzea. "Přemýšlím o tom. Měli bychom pokračovat ve stopách našich předků," řílá jeden z nich.

V britské armádě slouží Gurkhové od roku 1815. Tehdy po tvrdých bojích mezi Brity a Gurkhy, ve službách nepálského krále, došlo ke smíru a své bývalé nepřátele začali Angličané verbovat do vlastní armády.

Gurkhové jako špičkoví a houževnatí bojovníci prošli první i druhou světovou válkou. Ze 125 tisíc mužů tehdy 43 tisíce padly. Dnes slouží na Balkáně, v Afghánistánu nebo Iráku. I když jejich hlavní zbraní už není jejich proslulý zahnutý nůž, jejich heslo zůstalo stejné: Raději zemřít, než žít jako zbabělec!

autor: jma
Spustit audio