Glosa Pavla Maurera: Tisíc šest set druhů uzenin a nejrozmanitější nabídka pečiva v Evropě. Nechte se v Německu rozmazlit!

29. červenec 2017
Glosa Pavla Maurera

Pokud míříte do Německa k našim největším sousedům, nevěřte povídačkám, že německá kulinární scéna je nudná, tučná a jednotvárná. Jejich kuchyně je rozmanitá, ovlivněná na severu Skandinávií, na jihu Švýcarskem a Rakouskem a na západě Francií.

Řekl bych, že Němci přistupují k přípravě pokrmů a nápojů stejně zodpovědně, jako k výrobě automobilů. Jsou precizní, důslední, dodržují nejpřísnější předpisy a často jsou překvapivě kreativní. Pravdou však je, že světová pověst německých aut hraje prim! Jejich kuchyně, byť je výtečná, zdaleka nedosahuje takové proslulosti.

Pokud byste však chtěli ochutnat skutečně špičková jídla, najdete ve spolkových zemích mnoho restaurací označených hvězdami Michelinu a nebo místního nejprestižnějšího průvodce Feinschmecker - labužník. Ten uděluje svá slavná “F” pouze nejlepším gastronomickým podnikům.

A tak v celém Německu můžete dostat na talíři vyladěné kulinární Porsche nebo BMW, stejně jako lidovější Volkswagen, Opel či nedostižný a všemi mastmi mazaný Mercedes-Benz! Nezklamou však ani různé die Kneipen v malých městech i v hlubokých lesích. Jejich úroveň je povětšinou skvělá.

Currywurst si Berlíňané nejčastěji objednávají kopec hranolek

Němci neradi slyší, že mají nějaké typické jídlo, je to velká země. Nabídnou vám métský salám, po našem čajovku v bývalém východním Německu, tradiční currywurst v Berlíně, klobásku s kysaným zelím či uzeného úhoře v Hamburku. Bavoráci jsou pyšní nejen na své pivo, ale i na kynuté knedlíky a masitá jídla podobná těm našim. Na severu holdují třeba šprotům z Baltského a Severního moře.

Mají přes tisíc šest set druhů uzenin, buřtů a klobás a asi nejrozmanitější nabídku chlebů, preclíků, housek a pečiva v Evropě. Dokáží perfektně zpracovat zelí, kapustu či kél. Jejich ryzlinky od Mosely či falcká vína netřeba představovat a nabídka piv asi může konkurovat snad jenom naší zemi.

Mimochodem, pokud byste se náhodou pohybovali poblíž francouzských hranic u slavných lázní Baden-Baden, určitě navštivte restauraci českého šéfkuchaře Pavla Pospíšila, který získal již před třiceti lety nejvyšší ocenění a jeho kuchyně je stále okouzlující. Navíc vám tu budou rozumět česky.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio