Focení jídla je náročná disciplína a amatérské fotografie nejsou nejlepší reklamou

13. červenec 2019
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer se ve své pravidelné glose zamýšlí nad tím, jak každodenní používání telefonů může uškodit nejen při samotné konzumaci jídla, ale také jako nelichotivá reklama. Dodrží svůj slib, že se naučí mobilní telefon u jídla odkládat?

Včera jsem utopil svůj mobil v čokoládovém dezertu. Bylo to v restauraci a já si ten nadesignovaný zákusek chtěl na památku vyfotit. Rád fotografuji jídlo, které se mi líbí, ale fotím i to, co se mi třeba nelíbí. Fotka je můj obrázkový zápisník, abych si pamatoval, co jím, protože o jídle píšu.

Je to má práce, ale všichni dobře víte, že fotit si jídlo na mobil, to je dnes především mezi mladými lidmi úplně běžná věc a ohromná zábava. Sdílejí své gastronomické zážitky na sociálních sítích, komentují jídlo, fotí jej ze všech stran. Není to jejich práce jako moje, ale baví je to.

No, a mně spadl při focení mobil do čokolády a asi se nějak ucpal reproduktor, protože neslyším nikoho, kdo mi volá, občas jen jakoby z dálky pár slov, protože můj mobil je plný čokolády.

Tak si říkám, jestli se mi nechtěl třeba pomstít kuchařský pán bůh. Oni totiž ne všichni kuchaři a restauratéři jsou úplně nadšeni z toho, že jim kde kdo, mě nevyjímaje, fotí jídlo. Je to sice reklama zdarma, když jim někdo pochválí pokrm a ještě jej umístí na Facebook nebo Instagram, jenže fotit jídlo je náročná disciplína a některé delikatesy sice dobře chutnají, ale nejsou vůbec fotogenické. A tak se může stát, že fotka z mobilu jídlu spíše přitíží, než pomůže.

Telefonování v restauraci? George Orwell by se pousmál, říká Pavel Maurer

Pavel Maurer ve studiu Reginy

Telefonování při jídle je nepřijatelné, myslí si známý gastronaut Pavel Maurer, podle kterého si uspěchaným obědem zaděláváme na žaludeční vředy. Přesto však přiznává, že někdy telefon při jídle přece jen použije. Ale ne k telefonování.

Pravda je někde uprostřed. Někdy ano, jindy ne. Některé proslulé restaurace dokonce žádají návštěvníky, aby jejich jídla nefotili amatérsky na mobil, že jim raději poskytnou profi fotografie za svého archívu. To ale moc nezabírá. Jedna izraelská restaurace dokonce nabízí zákazníkům asi 25% slevu na útratu, když při příchodu odevzdají v šatně místo kabátu svůj mobil.

Nejde ovšem jen o fotografování, ale i o to, že když při jídle ještě telefonujete nebo esemeskujete, nevěnujete svému talíři náležitou péči, stolujete trochu arogantně a o nějakém uznání kuchařovi za jeho výtvory se nedá vůbec hovořit. Když půlku oběda máte mobil na uchu a vidličkou si cpete vše do pusy bez ladu a skladu, vlastně ani pořádně nevíte, co jíte…

Na tohle vše já teď myslím a pozoruji svůj mobil, jehož zvukový reproduktor je beznadějně ucpán vynikajícím čokoládovým dortem. Že bych dostal znamení? Že už nemám fotit při jídle a o telefonování nemluvě?

Tak já vám svatosvatě slibuji, že když se mi ten mobil podaří  od zaschlé čokolády vyčistit – asi kartáčkem na zuby – začnu velmi poctivě zvažovat, kdy je nezbytně nutné nějaké jídlo fotit anebo telefonovat v restauraci. Asi se mi to vždy úplně na sto procent nepodaří, ale věřte, že budu prokazovat dobrému jídlu ještě větší čest a úctu než doposud.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio