Florbalista Filip Langer: Ve švédské lize si plním dětský sen. Na play-off jsou tady vyprodané haly

8. květen 2023

Pozvání do studia Radiožurnálu Sport přijal florbalista Filip Langer, který hraje aktuálně ve švédské lize a do nové sezony nastoupí za klub Storvreta. S moderátorkou pořadu Na síti Andreou Sestini Hlaváčkovou si povídá o tom, kdy do Švédska přišel a jaké byly jeho začátky v prestižní soutěži. Proč odmítl nabídky angažmá z Finska? Těší se na spolupráci s trenérem Miko Kohonenem? Poslechněte si celý rozhovor s jednadvacetiletým českým reprezentantem. 

Filipe, v další sezoně budeš nastupovat za klub Storvreta. Kdy jsi do Švédska přišel?

V roce 2021 jsem tam přestoupil oficiálně, ale už před tím jsem tam měl dvě stáže, protože mě to do Švédska táhlo už od mládí. Nyní jsem tam dokončil druhou celou sezonu. 

Jak se ti dařilo v předchozím týmu, než následoval přestup do elitního klubu?

První sezona byla lepší, možná jsem měl i trochu nováčkovského štěstí, vše to sedlo trochu lépe, navíc jsem ještě neuměl jejich jazyk, takže to bylo spíš takové, že jsem byl, jako dětátko, co si tam hrálo. Zároveň mě to hodně bavilo. V druhé sezoně došlo k nějakým změnám a nebylo to úplně ideální. Celkově to beru pozitivně, protože jsem se tam zaklimatizoval a poznal tu ligu. 

Bylo pro tebe při jednáních o přestupu hnacím motorem i to, že Storvreta hraje o ligový titul?

Ve spojení s klubem jsme byli už dva roky zpátky, když jsem přestupoval do Kalmarsundu. Tehdy jsem se chtěl hlavně „vyhrát" a pro můj rozvoj to bylo určitě lepší. Nyní přišla nabídka od Storvrety znova, což bylo příjemné, oni mě docela naháněli, takže to bylo příjemné rozhodování.

Čtěte také

Dá se florbalem ve Švédsku uživit?

Určitě. Hodně to záleží na tom, jak má člověk nastavený vlastní život. Vstupují do toho i různí partneři a sponzoři, takže pokud se člověk zabere i do tohoto odvětví, tak je to pak v pohodě. 

Během sezony se musíš věnovat i zaměstnání nebo jsi profesionálním sportovcem?

Jsem profesionál, i když je běžné, že při tom kluci i pracují. Nastavil jsem si to takto, protože to mám moc rád na to, abych věnoval čas ještě někde jinde. Jsem rád, že to vycítil i tým, partneři a sponzoři, kteří mi umožní plnit si dětský sen. 

Jaký je rozdíl ve stylu trénování v Česku a ve Švédsku?

Obecně sport ve Švédsku je brán lépe, podmínky jsou tam lepší, zázemí modernější. Důležité je, jak k tomu přistupují obě strany, což se hodně vyrovnává, konkrétně i v našem sportu. Lidé, kteří chtějí věnovat čas florbalu, ať už jsou to trenéři nebo členové realizačního týmu, tak nám hráčům ukazují cestu. Myslím si, že v Česku je přístup mnohdy i lepší a věřím, že se to bude postupně projevovat i na reprezentační úrovni. 

Kolik fanoušků chodí na florbalové zápasy ve Švédsku?

Ve Švédsku jich chodí daleko víc než v Česku, hlavně na vyřazovací část soutěže jsou vyprodané haly. Kapacity stadionů jsou tam mezi 1000 a 2000 místy. To se v Česku nedaří, ale to není otázka jen florbalu, průměrná návštěvnost bude ve Švédsku vyšší i ve fotbale nebo hokeji. 

Jsi hodně mladým hráčem, takže tě ještě určitě čeká velmi úspěšná kariéra. Přesto, přemýšlíš už o tom, co bys po konci s profesionálním florbalem chtěl dělat?

Nerozděluji život na pracovní a florbalovou kariéru. Současně s florbalem studuji ekonomickou školu a obor podnikání a byznysu mě baví hodně. Rád mluvím a jsem v kontaktu s lidmi, v čemž je týmový sport a podnikání hodně podobné. Jaké hodnoty jsem se naučil ve sportu, tak to vidím, že je v byznysu stejné. Kolikrát je vidět, že se byznysmeni učí od sportovců, ale funguje to i opačným směrem. Když chci, tak makám. Pokud ne, tak se pořád něco děje, tak se k tomu stejně chci vrátit. 

Jak zvládá studium na dálku? Má český florbalista rád otužování? Jak vypadá jeho režim mimo sezonu? Jak fungují kempy, které český reprezentant pořádá pro mladé florbalisty? Dovede si představit, že se florbal stane olympijským sportem? Poslechněte si celý rozhovor s florbalistou Filipem Langerem. 

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Spustit audio

Související