Finská pošta se s úbytkem listovních zásilek vyrovnala po svém – nabízí sekání trávníků

22. duben 2016

Potřebujete posekat trávník? Objednejte si pošťáka! Tak to bude nově fungovat ve Finsku. Tamní pošta se rozhodla bojovat s úbytkem listovních zásilek po svém a bude svým klientům nabízet zahradnické služby.

Finská pošta si spočítala, že nejméně zásilek přepraví v úterý. Sekání trávníků proto nabízí právě v tento den, a to čtyřikrát do měsíce. Klient si může vybrat, jestli bude pošťák sekat trávník 30 minut nebo celou hodinu.

Měsíčně za tuhle službu zaplatí 65, respektive 130 eur – to je v přepočtu zhruba 1700 korun nebo 3,5 tisíce.

Pošťáci ale sekačku na trávu s sebou vozit nebudou – tu musí mít doma připravenou klient. Sekat trávu navíc nebudou všichni doručovatelé, ale jen ti, kteří se na tuto službu přihlásili. Podle ředitelky společnosti Anu Punoly se dobrovolníků přihlásilo dost.

Česká pošta by se možná mohla inspirovat. Zatím nabízí jen doplňkový prodej novin, výherních losů i pojištění. Ročně to České poště vynáší zhruba 200 milionů korun.


Finská Posti nabízí i rozvoz jídel a chce své služby i nadále rozšiřovat

Pracovníkům pošt se to ale nelíbí – v únoru kvůli tomu vyšli do ulic s hesly jako Pošta není banka. Jedna z pošťaček si tenkrát stěžovala, že například pojistky musí prodávat nejen v ulicích, ale i mezi svými známými, aby plnila plán svých nadřízených.

„Nejde to jinak, pokud chcete splnit, musíte se ohlížet ve svém okolí,“ vysvětluje. Ministerstvo vnitra už ale například zakázalo, aby se na poštách prodávaly cigarety nebo třeba hasicí přístroje, tedy věci, které s poštovními službami nemají nic společného.

autoři: jch , vok
Spustit audio