Festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio nabídl bohatý program a ocenil nejlepší rozhlasová díla

13. říjen 2022, aktualizováno

V Olomouci se od pondělí do čtvrtka koná 38. ročník festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Program nabídl debaty, koncert, divadelní představení i akce pro děti. Ve čtvrtek večer porota na slavnostním večeru vyhlásí ceny za nejlepší dokument, reportáž, drama i podcast. 

V rámci bohatého programu festivalu ocenila porota nejlepší rozhlasové projekty v kategoriích dokument, drama, reportáž a nově i podcast. V kategorii reportáž ocenila kromě děl Českého rozhlasu i reportáže veřejnoprávních stanic zemí Visegradské čtyřky.

Čtěte také

Návštěvníci festivalu se mohli zúčastnit veřejných poslechů finálových příspěvků i bohatého doprovodného programu – na půdě Univerzity Palackého i v dalších prostorách města se konaly debaty, koncert, divadelní představení i tvůrčí akce pro děti.

Ocenění i poslech

Během slavnostního zahájení obdržel rozhlasovou Cenu Thálie 2021 Ondřej Brousek za herecký výkon v rozhlasové hře Václava Havla Largo desolato za roli dr. Leopolda Kopřivy. Do prestižní Síně slávy uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral moderátora Františka Novotného.

Festival zahájil veřejný poslech příspěvků v kategorii dokument. „Jedním z nich je i dokument o štěstí na dánský způsob. Pak už sledujeme spíš tíživější trendy nebo věci, které se udály – poslední loučení během pandemie nebo jeden díl ze série o dezinformacích. Nebo o zkušenosti s kouřením marihuany, časosběrný dokument o jednom těžkém životním osudu nebo příběh ženy, která prošla tranzicí,“ popisuje ředitelka festivalu Kateřina Konopásková.

Všechny nominované můžete najít na webu Prix Bohemia Radio.

Čekání na prezidenta v barokní kapli

V rámci doprovodného programu proběhlo například živé natáčení podcastu Čekání na prezidenta, který stejně jako v pražském studiu moderoval Jan Pokorný. Tentokrát ale v prostorách barokní kaple Božího těla v Uměleckém centru Univerzity Palackého.

„Prostor má zvláštního genia loci, vybízí k usebrání a ztišení. Doufám, že to na nás při natáčení podcastu nedolehne, že budeme mluvit normálně,“ komentoval před začátkem prostor kaple moderátor Jan Pokorný. Do podcastu si pozval politoložku Evu Lebedovou, filozofku Terezu Matějčkovou a novináře Českého rozhlasu Petra Hartmana.

Díl podcastu bude možné najít v pátek 14. října na webu Českého rozhlasu Plus nebo v aplikaci mujRozhlas. Jak vypadalo natáčení přímo na místě, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Káva potmě i debata o násilí

Probíhaly také besedy a živé diskuze. Například o násilí ve vztazích, kterému se věnuje nová podcastová série Hranice násilí. Debatu moderovala autorka podcastu Táňa Zabloudilová a spolu s ní se o své zkušenosti podělili i její hosté Pete Lupton a Táňa Řeháková z projektu Ne Pornu a Veronika Haumerová z organizace Konsent.

Další akci pro návštěvníky připravil Nadační fond Českého rozhlasu v rámci své sbírky na pomoc nevidomým Světluška. Pozval je do kavárny POTMĚ, kde obsluhují nevidomí a lidé, kteří vidí, se v naprosté tmě ocitají ve stejné situaci. Vyzkoušet si mohli i jak se dá se zrakovým hendikepem pohybovat po městě při speciální procházce Zažij město potmě.

Program pro děti i dospělé

Děti si mohly užít natáčení rozhlasové pohádky Kdo ukradl pohádku nebo interaktivní koncert Českého rozhlasu Vlnohraní, během nějž hudebníci malé posluchače do programu přímo zapojují. Děti například zpívají, vyrábí různé hudební nástroje jako hoboje z brček a balónků nebo flétny z bambusu.

„Už dlouho jsme přemýšleli o tom, že by do Českého rozhlasu měly mířit děti, aby viděly studia, ale taky aby slyšely hudbu, která se v Českém rozhlase hraje. Vlnohraní nejsou jenom klasické koncerty, ale je to spíš ta legrace okolo toho,“ říká moderátorka Klára Boudalová.

Čtěte také

Úterní večer nabídl koncert zpěvačky Never Sol v hudebním klubu Jazz Tibet Club nebo divadelní představení Šikmý kostel v Moravském divadle v podání ostravského Divadla Petra Bezruče.

Síla svědectví

Středa nabídla návštěvníkům festivalu soutěž a veřejný poslech rozhlasových reportáží. Ty se ve většině tematicky zaměřovaly na dění ve východoevropském regionu.

Mimo jiné se v nich vzpomínalo na mírové časy v Kyjevě, řešilo se vnitřní i vnější pnutí Lukašenkova režimu nebo okolnosti a atmosféra pohřbu uprchlíka na polsko-běloruské hranici. Pozornost publika strhla ale například i reportáž o komplikovaném porodu vedeném telefonní operátorkou.

Tři nejlepší reportáže budou porotou vyhlášeny ve čtvrtek na slavnostním zakončení festivalu. Mezi nominovanými jsou i naši zpravodajové Martin Dorazín nebo Jan Kaliba.

Jak je na tom rádio

„Mladá nebo i střední generace si dnes nesedne k rádiu a nečeká na svůj pořad. Je dobré, že si to pak najdou. Máme vlastní web mujRozhlas.cz, kde lze poslouchat živé vysílání nebo se vracet k pořadům. Velkým hitem tam jsou hry a četby. Ty nikde jinde na streamovacích platformách nenajdete,“ popisuje ředitelka festivalu Kateřina Konopásková.

„Na ostatní streamovací platformy uvolňujeme například naši Vinohradskou 12Čekání na prezidentaSádlo a další podcasty. Tím jsme myslím vystaveni konkurenci, ale zároveň nás to nutí ji sledovat, čerpat z ní inspiraci. Je to vzájemné obohacení a myslím, že si v tom Český rozhlas stojí dobře,“ dodává.

Čtěte také

Vyhlášení výsledků

Jako poslední ve čtvrtek o ceny soutěžily podcasty. Vítěze jednotlivých soutěžních kategorií oznámila poroty večer na slavnostním zakončení v Pevnosti poznání. Slavnostním večerem provázela moderátorka Jitka Novotná a vystoupil hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý. 

Radiožurnál získal díky Petru Kubátovi bronz a díky Martinu Dorazínovi a Janu Kalibovi i zvláštní cenu poroty v kategorii Reportáž. Přehled oceněných soutěžních příspěvků i všech soutěžních děl najdete na internetových stránkách festivalu.

Související