V Olomouci začíná festival Prix Bohemia Radio. Nabídne i novou kategorii podcast

Do Olomouce se po roce vrací festival mezinárodní rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Čtyřdenní přehlídka nabídne i novou soutěžní kategorii – k dokumentu, reportáži a dramatu se přidá podcast. „Český rozhlas je považován za průkopníky v této oblasti. Je dobré v rámci festivalu toto kategorii zařadit,“ říká ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

V historicky nejmladší kategorii je nominováno celkem 10 podcastů včetně úspěšné série Radia Wave Neklid – podestový thriller o vztahu, který zašel příliš daleko. Nominované jsou také filmové Čelisti, Digitální spisovatel nebo České podsvětí Josefa Klímy.

Čtěte také

„Považují nás, Český rozhlas, za průkopníky v této oblasti. A protože produkujeme podcastů celou řadu, a nejenom my, tak si myslím, že je dobré i v rámci tohoto festivalu tuto nově rodící se kategorii zařadit,“ objasňuje generální ředitel ČRo René Zavoral.

Hledání štěstí  

Festival začíná veřejným poslechem první soutěžní kategorie – dokumentu. „Ve finále je šest dokumentů. Setkávání autorů s porotou i s publikem se odehrává na Univerzitě Palackého a je moc hezké,“ zve ředitelka festivalu Kateřina Konopásková.

S výjimkou divadelního představení Šikmý kostel je veškerý program zdarma, stačí se zaregistrovat na Univerzitě Palackého v akreditačním středisku nebo online na webu prixbohemiaradio.cz.

Oceňuje také, že mezi finalisty je dokument o hledání štěstí, tedy něco pozitivního. „Pak sledujeme tíživější trendy, například poslední loučení během pandemie nebo díl o desinformacích.“

Kavárna Potmě 

38. ročník festivalu nabídne také diskuse a divadelní představení. Ostravské Divadlo Petra Bezruče přiveze oceňovanou inscenaci Šikmý kostel. Úterý bude věnované reportáži, středa dramatu a čtvrtek historicky nejmladší kategorii – podcast.

Návštěvníci festivalu mohou zavítat i do Kavárny Potmě, zúčastnit se středeční akce Zažij město Potmě nebo sledovat, kam se posune Čekáme na prezidenta. „V úterý odpoledne na univerzitě bude pokračovat podcast, tentokrát živé natáčení s Petrem Nováčkem a Janem Pokorný, kteří si pozvali Evu Lebedovou a Terezu Matějíčkovou.“

K programové nabídce si připojí například i jazz klub Tibet, a to v úterý s hudebním pořadem Vltava nebo středeční diskuzí k podcastům. A nebude chybět ani večerní dýdžejská show.

Hitem jsou hry a četby

Posláním festivalu je zvyšování kvalit rozhlasové tvorby. Jak si v dnešní době audio stojí třeba v konkurenci streamovacích video platforem?

Prix Bohemia Radio je tady. Těšíme se na vás!

„Sebekriticky si myslím, že si stojí velmi dobře, protože to děláme dlouho. Máme vlastní web mujRozhlas.cz, kde lze poslouchat i živé vysílání nebo se vracet k pořadům. Tam jsou velkým hitem hry a četby, které nikde jinde na streamovacích platformách nenajdete,“ vyzdvihuje Konopásková.

Naopak Český rozhlas na ostatní platrormy uvolňuje například Vinohradskou 12, Čekání na prezidenta, Sádlo a další podcasty. Tím jsme vystaveni konkurenci, zároveň nás nutí ji sledovat, čerpat inspirace. Je to vzájemné obohacení.

Spustit audio

Související