Fakturu může vystavit kdokoli: i na prodej jahod ze zahrádky

21. květen 2015
Žurnál servis

"Dáte mi na to fakturu?" ptají se při nákupu zboží i poskytnutí služeb lidé stále častěji. Pokud jste ale třeba jen maminka, která si přivydělává při rodičovské prodejem ušitých kabelek, nebo zahrádkář, co chce prodat svoje výpěstky, fakturu nejspíš nevystavujete. Ale můžete – a není to ani složité. Vysvětloval Vlastimil Sojka, jednatel daňově poradenské firmy KODAP.

Jde o to, že český zákon dnes vlastně neříká, co to taková faktura vlastně je. „Kdysi obsah faktury definovala takzvaná fakturační vyhláška. Ta už ovšem od začátku 90. let neplatí. Takže dnes sice všichni vědí, co to je faktura, ale neříká to žádný zákon. Nevysvětluje, co to je, jak to má vypadat a kdy se to používá,“ říká Sojka.


Co by na faktuře mělo být
- identifikace prodejce / poskytovatele služby (jméno, adresa, případně IČ/DIČ)
- za co je fakturovaná částka požadována (služba, zboží)
- fakturovaná částka
- další potřebné údaje: číslo účtu (má-li být úhrada bezhotovostní) apod.

„Podle zavedené zvyklosti je faktura dokument, kterým podnikatel předkládá svůj nárok na úhradu za zboží nebo službu,“ dodává daňový poradce.

I ten, kdo si přivydělává a nemá živnostenský list, tedy může fakturu vystavit – důležité je, aby z ní druhá strana pochopila, za co je fakturováno a kolik chce vystavitel faktury zaplatit.

„Když Vám sousedka vystaví fakturu za zalévání květin v kanceláři během dovolené, asi se budete divit, ale z formálního hlediska nejde o chybu. Určitě by ale bylo přirozenější, kdyby vystavila jen účet nebo stvrzenku za úhradu v hotovosti,“ upřesňuje Sojka.

Pokud na žádost druhé strany vystavíte fakturu i přesto, že nepodnikáte a jen si přivyděláváte, neznamená to, že hned musíte běžet pro formulář na daňové přiznání. Pokud půjde o příležitostný příjem, nepodléhá dani ani dalším odvodům.

Čtěte také

Na druhou stranu, pokud byste měli příjmy z přivýdělku soustavné, nebo jste překročili hranici třiceti tisíc korun příležitostného příjmu za rok, platbě daní se nevyhnete. U některých typů přivýdělků je hranice i nižší – například u autorských honorářů jde o 10 tisíc korun za měsíc.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio