Extremismus a šíření strachu nemá ve vedení sněmovny co dělat, komentuje Richterová kandidaturu Okamury

10. listopad 2021

V pondělí složili ústavou předepsaný slib a dnes budou poslankyně a poslanci volit nové vedení sněmovny. O vstupu do vlády mezitím rozhoduje celostátní pirátské fórum. „Programové prohlášení má zatím u kolegů slušné ohlasy. Řešíme, jak by to vypadalo prakticky. Výsledek voleb odráží vůli změnit kurz naší země – to se povedlo a to neohrozíme,“ míní místopředsedkyně Pirátské strany Olga Richterová. Jak probíhá vyjednávání?

Co když se členové Pirátské strany vysloví proti vstupu do vlády?

Každý večer probíráme s jednotlivými krajskými sdruženími a našimi členy, jak to vidíme my a oni. Celkový výsledek voleb odráží vůli změnit kurz naší země i cíl, se kterým jsme do koalice šli: zbavit se oligarchy ve střetu zájmů, nastolit rovnou vládu práva a směřování na Západ. To se povedlo a to neohrozíme. Budu hlasovat pro, ale respektuju hlasování mých kolegů, bude to jejich svobodná volba.

O post místopředsedy se uchází i šéf SPD Tomio Okamura. Jenže strany pětikoalice avizovaly, že u nich nemá šanci na zvolení. Není to nefér, když SPD má 20 poslanců, tedy více než TOP 09 nebo Piráti?

Vnímáme zde symbolickou rovinu: strana SPD je bohužel zmiňována ve zprávách o extremismu, i pan předseda zakládá svou politiku na šíření strachu a často nenávisti. To jsou věci, které škodí společnosti. Ráda bych zdůraznila, že toto ve volbách zvolené hnutí dostává poměrné zastoupení ve výborech i šanci pracovat v komisích. Tam ať se ukážou. Ale v symbolickém postu reprezentujícím nejen sněmovnu, ale i naši zemi nemá šíření strachu a podněcování k násilí co dělat.

Čtěte také

Kandidátem ANO je také vicepremiér Karel Havlíček. Podle sněmovních legislativců to ale kvůli neslučitelnosti funkcí není možné. Jak se k tomu podle vás sněmovna postaví?

Uvidíme, zda bude hnutí ANO respektovat právní výklad. Přála bych si, aby uznali, že pochybili, když uvažovali o současném členu vlády na tuto pozici.

Proč Olga Richterová neusiluje o post ministryně práce a sociálních věcí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.