Eva Kantůrková

18. prosinec 2008

Ve čtvrtek byla hostem Dopoledního Radiožurnálu prozaička a scenáristka Eva Kantůrková, žena, na jejímž osudu se významně podepsaly poválečné dějiny země. Byla zakázanou autorkou, signatářkou a mluvčí Charty 77, politickou vězenkyní i porevoluční poslankyní České národní rady. "Nejsem úslužná povaha, navíc jsme byli doma modelováni ke vzdorovitosti," popisuje Eva Kantůrková důvod, proč se nikdy nezaprodala režimu. V pátek 19. prosince bude hostem textař Michal Horáček.

Eva Kantůrková se vepsala do povědomí národa jako autorka autobiografického románu Přítelkyně z domu smutku, podle kterého byl natočen stejnojmenný seriál. Realistické zachycení prostředí vězení a autenticita výpovědi ohromila nejen tuzemské čtenáře. Kniha vyšla v zahraničí, a dokonce i v komunistické Číně. "Moje uspokojení spočívalo v tom, že dobrá literatura se dokáže prosadit, ať má jakékoliv společenské pozadí. Trochu jsme se báli, aby překladatel neměl malér, ale nic se nakonec nestalo. On to udělal chytře, v doslovu napsal, že knížka je o postavení ženy v Evropě," popisuje autorka okolnosti čínského vydání svého románu.

Své působení v disentu zpracovává Eva Kantůrková v románové tvorbě, co ale předcházelo tomu, než se stala spisovatelkou? Jak vzpomíná na své novinářské začátky v Mladé frontě? "Přijali mě ve složité době, v roce 1950. Noviny sice tenkrát sloužily tehdejšímu systému, ale nikdo z nás se nepošpinil. Já osobně jsem se nedopustila ničeho, co bych musela nyní zveřejňovat a říkat, že jsem se pomýlila."

"Kdy jste se rozhodla, že nebudete psát úlitby režimu?" ptala se Evy Kantůrkové moderátorka Daniela Karafiátová. "To nebyla věc rozhodnutí, ale osobnostního založení. Vyrůstala jsem v prostředí, kde se společenské záležitosti odvíjely tak složitě a tak doléhaly na rodinný život, že jsem nikdy neměla chuť psát o něčem jiném. Například bych asi nedokázala napsat ženský román."

Vliv levicově zaměřené rodiny se podepsal i na tom, že Eva Kantůrková těsně po válce vstoupila do KSČ. "Já jsem do strany nevstoupila, mě tam přivedla maminka. Bylo mi šestnáct a ctila jsem maminčina rozhodnutí. Tenkrát ještě nebyl důvod pochybovat. Doba nesla člověka nějakým směrem a ten směr vypadal jako to nejlepší, co je k dispozici. Vystřízlivění přišlo hned s převratem v roce 1948, kdy začaly pochybnosti o etice systému. Nesli jsme to velmi těžce."

Řeč byla nejen o minulosti. Eva Kantůrková mluvila i o své aktuální tvůrčí činnosti. Již několik let usilovně pracuje na prosazení realizace scénáře o mistru Janu Husovi. Nejprve měl vzniknout televizní seriál, nakonec ale diváci uvidí život významné osobnosti českých dějin ztvárněný do podoby dvoudílného filmu. S ohledem na téma i autorčinu předchozí tvorbu je již nyní téměř jisté, že půjde o působivé dílo.

Záznam rozhovoru s Evou Kantůrkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio