Dva týdny po Lidicích zmizely z mapy i Ležáky. Vyvražďování přežila jen dvě batolata

24. červen 2020

K vyhlazení osady na pomezí dnešního Pardubického kraje a kraje Vysočina došlo přesně před 78 lety. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 jako odvetu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Tradiční pietní akt se letos poprvé od roku 1945, stejně jako v případě výročí vypálení obce Lidice, konal bez přítomnosti veřejnosti.

Památce 51 obětí tragédie se kvůli bezpečnostním opatřením dopoledne poklonili pouze státní představitelé a zástupci přeživších. Veřejnost bude moct u památníku pokládat květinové dary během odpoledne, a to za respektování vládních opatření platných v den piety.

Čtěte také

Nacisté Ležáky vyhladili kvůli zjištění, že parašutisté vycvičení v Británii z Ležáků udržovali vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. První zprávy o odbojové síti na Pardubicku dostali nacisté od parašutisty Karla Čurdy.

Nacisté 24. června v Pardubicích popravili 33 dospělých obyvatel obce, dalších pět lidí z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu.

Pamětnice bez vzpomínek

Vyhlazení Ležáků přežily pouze malé sestry Jarmila a Marie. Z nich je dnes naživu už jen starší z nich Jarmila Doležalová.

Čtěte také

„Jsem pamětnice, která si nemůže nic pamatovat, protože mi byly dva roky a sedm měsíců. Nemám žádné vzpomínky na babičku, na dědečka, ani na rodiče, ani jak nás odváželi,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Vysočina. O svůj příběh se paní Jarmila podělila v knize Osud jménem Ležáky, který sepsala a vydala její dcera.

„Jsem ráda, že se tady z toho stala důstojná vzpomínka na popravené a umučené. Dříve to tak nebylo. Za mých mladých let se tady dělaly večer estrády. Jezdily se tady i závody na motocyklech, různě se tady stanovalo,“ řekla Jarmila Doležalová novinářům vloni po pietním aktu v místě tragédie.

Povodeň v předvečer výročí

Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, osadu připomínají žulové pomníky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

Před deseti dny zasáhla území památníku blesková povodeň, která mezi veřejností vyvolala vlnu solidarity. Díky této pomoci se správcům Památníku Ležáky podařilo uvést  pietní místo opět do pořádku.

autor: and
Spustit audio

Související