Drsná detektivka Rudý kapitán vtahuje diváky do atmosféry začátku 90. let

Snímek Rudý kapitán se také dostal do hledáčku filmových a televizních akademiků. Byl dvakrát nominován na Českého lva – za hudbu a za výkon Zuzany Kronerové ve vedlejší roli. Jestli nominace promění, to se dozvíme v sobotu 4. března z pražského Rudolfina. Snímek Rudý kapitán nabídl poslední roli Ladislavu Chudíkovi.

Do 90. let a začátku kapitalismu v Československu nás vtahuje napínavý příběh. Detektiv Krauz z oddělení vražd dostává na starost případ umučeného kostelníka. Postupně se odhaluje spiknutí na vysokých místech, popisuje producent filmu Viktor Tauš:

„Příběh se odehrává v roce 1992, půl roku před rozdělením Československa. Ta vlastní detektivní zápletka souvisí s propojením vysokých církevních hodnostářů s bývalými agenty StB.“ Jak to bylo, může pomoci odhalit jen jediný muž. Má přezdívku Rudý kapitán. Setkání s ním je ale víc než nebezpečné.

Vedle Oldřicha Kaisera se ve filmu objevili také Martin Fingr, Michal Suchánek nebo polský herec Maciej Stuhr. Do češtiny ho nadaboval David Novotný. Svoje poslední filmové záběry před kamerou natočil slovenský herec Ladislav Chudík.

Česko-slovensko-polský koprodukční snímek stál 55 milionů korun a z velké části se točil na Olomoucku. Film Rudý kapitán naše kina uváděla převážně v českém dabingu, pro větší autenticitu raných 90. let, ve kterých se odehrává, ale byly ve vybraných kinech nasazeny i verze česko-slovenské.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio