Domovská vesnička Asterixe a Obelixe odhalena! O původu slavných Galů nemají v Bretani pochybnosti

Má slavná galská vesnice kultovních komiksových postaviček Asterixe a Obelixe, která jako jediná hrdinně odolává římským nepřátelům, svůj reálný předobraz? Tuhle otázku si ve Francii kladou už celá desetiletí. A asi v tom teď začínají mít jasno. S úspěchem posledního svazku Asterixe, který vyšel před několika týdny, se totiž stále více mluví o tom, že inspirací pro tvůrce bylo jedno malé městečko v Bretani.

Stojím na skále nad vesničkou Erquy v Bretani a přímo pod sebou vidím tři kameny, které jsou pro mé vyprávění naprosto klíčové.

Asterix je, jak známo, galský hrdina žijící spolu se silákem Obelixem někdy kolem roku 50 před naším letopočtem ve vesnici, kterou si dosud nepodmanil Julius Caesar a jeho římské legie. Většina příběhů legendárního komiksu se točí právě kolem snahy Římanů o dobytí této vesničky.

Čtěte také

Inspirativní dovolená

Co autory, kterými byli René Goscinny a kreslíř Albert Uderzo, při jejím vymýšlení inspirovalo? Existuje někde ve Francii její reálný předobraz? Natalie v turistickém úřadě mi vysvětluje, že dnes už je zcela jisté, že to byla právě jejich vesnička Erquy.

Tři skaliska u městečka Erquy, která jsou podle některých nepochybným důkazem, že právě toto místo inspirovalo tvůrce komiksu o Asterixovi a Obelixovi

Mladý Albert Uderzo, kterému je dnes devadesát let, sem jezdil s rodiči na prázdniny. Okolí vesničky dobře znal a některá místa si zapamatoval, takže se pak objevila v příbězích o Asterixovi a Obelixovi.

Natalie ještě dodává, že při zkoumání archivů se opravdu našly stopy po přítomnosti římských vojáků ve zdejším okolí.

Čtěte také

Tajemství musí zůstat tajemstvím

Maryvonne, která se sama zabývala hledáním míst, jež Uderza inspirovala, tvrdí, že dokonce existují fotografie z rodinného archivu kreslíře, které potvrzují, že sem na prázdniny jezdil. V knížce najdeme lupou zvětšenou oblast, která odpovídá právě Erquy.

Obálka legendárního komiksu o Asterixovi a Obelixovi

Maryvonne vypráví o tom, že před lety si reportéři listu Le Figaro najali vrtulník a létali s Uderzem nad Erquy, aby si prohlédli místa, která kreslíře inspirovala. Ten hru přijal, ale nikdy nepotvrdil, že vzorem pro vesnici, kterou se Římané marně snažili dobýt, bylo právě Erquy.

Gael z knihkupectví mi potvrzuje, že takto by to mělo i zůstat. Prozrazením skutečného místa by prý Asterix přišel o určitou mystiku, která doprovází každé nové vydání oblíbeného sešitu. I samotní knihkupci se prý více o příběhu dozví, až když mají knihy v ruce. Předem se nesmí nic prozradit.

U tří kamenů

Kdo máte některý výtisk Asterixe doma, můžete porovnat úvodní stránku s fotografií u tohoto příspěvku a budete mít k celé záhadě klíč.

Čtěte také

Potvrzuje to i Maryvonne, podle které jsou bez ohledu na další indicie nejlepším vodítkem právě už zmiňované tři kameny v moři – velký menší a ještě menší. Nikde jinde je prý nenajdeme, a tak není důvod pochybovat o tom, že Asterix a Obelix se „narodili“ právě tady.

autor: jšm
Spustit audio