Dokážou firmy jako Google nebo YouTube omezit nenávistné obsahy? Problém je v obrovském množství dat, říká odborník

10. leden 2020

Pozor, toto video obsahuje projev nenávisti. I takové upozornění si možná přečtete předtím, než si na internetu pustíte nějakou nahrávku. Portály, jako je YouTube, tedy stránky, kam lidé můžou nahrávat vlastní videa, budou muset lépe chránit diváky před škodlivým obsahem.

Nová směrnice v praxi znamená, že portály budou muset ověřovat věk uživatelů nebo zavést mechanismy na ohlašování závadných videí.

„Začnou se vyptávat, zda jste dospělí. Až dosud se videa přehrávala bez ohledu na to, kdo je uživatelem. To je to, co by se mělo změnit,“ přibližuje redaktor Deníku N Petr Koubský.

Čtěte také

Stále by se ale o všem mělo mluvit v podmiňovacím způsobu, protože není jisté, jak se to bude provozovat. „Abychom znali identitu toho, kdo se dívá, tak ji potřebujeme mít ověřenou, což znamená zásah do osobních údajů,“ upozorňuje.

Problém je totiž v tom, že e-mailovou adresu a účet na YouTube může založit kdokoliv a tvrdit, že je mu 18 let. I když je to dítě. „Abychom tomuto předešli, museli bychom mít nějaké ověření – osobní doklady,“ dodává.

Firmy jako Google nebo YouTube podle Koubského už intenzivně omezují nenávistné nebo škodlivé obsahy, problém je ale v obrovském objemu dat, se kterým pracují. Řeší to například pomocí systémů umělé inteligence.

Nová pravidla pro celou EU

Portály budou muset chránit děti před nahrávkami, které by mohly ohrozit jejich vývoj, a úplně všechny uživatele před projevy nenávisti nebo propagací terorismu.

Zpřísnění požaduje evropská směrnice, kterou české ministerstvo kultury převádí do naší legislativy. Zákon už poslalo k připomínkám. Novými pravidly se musí řídit všechny země Evropské unie. Každý stát pak bude dohlížet na ty služby, které v něm formálně sídlí.

Pod tuzemské úřady tak zřejmě spadnou třeba česká online úložiště souborů, která zároveň umožňují přehrávání videa.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio