Do divadla v plavkách a se šnorchlem. Představení pod vodou uchvátilo francouzské školáky

29. listopad 2017

Když jdeme do divadla, obvykle se slušně oblékneme. Bereme si vyžehlenou košili nebo halenku a naleštěné polobotky nebo lodičky. Diváci ve francouzském městě Limoges ale všechny tyhle věci nechali doma a místo toho si vzali šnorchly a plavky. Šli totiž na představení pod vodou.

Představení s názvem Aegri Somnia se celé odehrávalo v bazénu na gymnáziu Léonarda Limousina. A diváci vlastně neseděli.

Žáci místního gymnázia plavali, měli brýle a šnorchly, tak aby viděli na herce, který byl zhruba tři a půl metru pod vodou. Mohli se do děje libovolně zapojovat a snažili se taky postavě pomoct. Představení mělo velký úspěch, jak ostatně potvrzuje jedna ze studentek.

„Bylo to opravdu úžasné. Nikdy jsem nic podobného neviděla. Vidět představení ve vodě je skutečně kouzelné,” pochvalovala si pro francouzskou televizi France 3.

„Děti úděl postavy rychle pochopí”

Celá hra byla vlastně surrealistické představení. Hlavní postavou byl napůl muž, napůl ryba. „Má postava dokáže rychle vzbudit reakce u publika. Teď to bylo o to lepší, že diváci byly děti, které velmi rychle pochopily úděl postavy, která je ve vodě a právě umírá,” vysvětluje herec Jean Lambert-wild.

Většinu představení strávil na dně bazénu, kde ho držel dlouhý provaz. Herec měl taky dýchací přístroj, aby vydržel pod vodou.

autor: bal
Spustit audio