Dívky v tuktucích vydržely i Trampolínu smrti, míří do ledovců v Ekvádoru

Expedice pěti Češek na motorizovaných tříkolkách zvaných tuktuky projíždí Jižní Amerikou a pravidelně Radiožurnálu exkluzivně zasílá své postřehy. A tak s nimi vstupujeme i na údajně nejhorší silnici v Kolumbie – El Trampolin De La Muerte, v češtině Trampolina smrti.

„Čeho já se bojím je, aby neselhal tuktuk,“ říká Klára Zeminová. Náš plán je projet Trampolínu smrti za jeden den. Čeká nás několik hodin náročné jízdy, po šotolině a bez asfaltu. Zároveň budeme projíždět hustým deštným pralesem a už teď víme, že o úžasné výhledy nebude nouze.


El Trampolin De La Muerte, v češtině Trampolína smrti. Nejhorší cesta v Kolumbii byla postavena v roce 1930. Je dlouhá 70 kilometrů a spojuje města Mocoa a San Francisco na jihu Kolumbie. Podle místní Národní policie tu jenom v roce 2011 na cestě zahynulo více jak 500 lidí.

Cesta je místy tak úzká, že po ní sotva projede jeden vůz. V noci před naším odjezdem silně prší, cesta je promáčená a my víme, že nás čeká několik brodů. „Lucka to projela, má plnej tuktuk vody. Náš tuktuk je trošku slabší, ale já pevně věřím, že to projedeme úplně stejně,“ svěřuje se záchranářka Klára.

Po několika hodinách vyčerpávající jízdy zastavujeme u jednoho z mála obchůdků na cestě. Dáváme se do řeči s místním prodavačem, který tu přes dvacet let vaří kávu projíždějícím. „Na devadesátém kilometru zemřelo osmnáct lidí, když sjel z cesty autobus. Ale to ještě nebyly svodidla, teď už tu máme svodidla,“ popisuje.

Začíná se smrákat, pokračovat v cestě za tmy nám přijde nemožné. Naším útočištěm se stává opuštěný dům, jehož přední stěnu drží pouze dřevěné kůly. „Nemám z toho dobrý pocit, není tady žádný signál, takže bychom se nedovolaly žádné pomoci,“ říká Šárka Kašparová, fotografka expedice.

Celou noc prší a nepřestává ani ráno, máme obavy, co déšť udělá se silnicí. „Z deště a vody máme samozřejmě velký strach, protože víme, že především v období dešťů je ta cesta velmi nestabilní, utrhávají se svahy, utrhávají se kusy silnice,“ říká náčelnice výpravy Lucie Radová.

Expedice Tuktuky

Po dvaatřiceti hodinách dokončujeme Trampolínu smrti. Přijíždíme do malého města s názvem San Francisco v jihozápadní Kolumbii.

Deštný prales střídá krajina přírodního rázu s dřevěnými sruby. Bivakujeme v místě zvaném Lago de la Cocha, přírodní rezervaci ledovcového původu a plánujeme cestu do Ekvádoru.

autor: Martina Battistová
Spustit audio