Digitální ekonomika je zajímavé portfolio, v této oblasti ale Česko nevyniká, upozorňuje Telička

„Věra Jourová je kompetentní kandidátka na budoucí českou eurokomisařku, hledal bych ale člověka ještě se širším záběrem,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu bývalý eurokomisař a předseda hnutí Hlas Pavel Telička. Jaká portfolia považuje za silná?

Věru Jourovou čeká v Bruselu takzvané grilování. Obstojí v něm? „Někdo, kdo je úzce spjat s hnutím ANO, bude mít určitou nevýhodu,“ míní. Na druhé straně má Jourová za sebou pět let, které mohou být nějak hodnoceny, a také není neznámou osobou.

Tvrdý brexit? Dopady na českou ekonomiku by byly dramatické, varuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

Boris Johnson

Británie má nového premiéra. Boris Johnson by měl dotáhnout odchod Velké Británie z Evropské unie. Přiblížila se jeho nástupem možnost takzvaného tvrdého brexitu? Jak zdůrazňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, něco takového by mohlo mít pro českou ekonomiku dramatické následky.

Telička tak nesouhlasí s tím, že by dosavadní portfolio bylo slabé, ve skutečnosti jde o portfolio střední váhy. „Přístup americké strany a některých našich partnerů to ještě zvýraznil, je to portfolio velmi slušné,“ podotýká.

Oblast digitální ekonomiky, za které by Jourová mohla zodpovídat, je rovněž zajímavé a perspektivní portfolio. Nevýhoda je ale v tom, že Česko v digitalizaci nevyniká.

Rozpočet na předsednictví nestačí

Česká republika bude za necelé tři roky předsedat Evropské unii. Už teď se řeší rozpočet, premiér mluví o nákladech ve výši jedné miliardy dvou set milionů korun. To podle Teličky nestačí. „Jsem ten poslední, který by chtěl rozhazovat, ale šetřil bych opravdu někde jinde,“ zdůrazňuje.

Nelíbí se mu také, že neběží žádná diskuze o prioritách českého předsednictví v roce 2022. „Bylo by fajn, kdybychom dokázali skloubit to, co je podstatné pro Unii jako celek, to znamená vyšší politická a ekonomická konkurenceschopnost a bezpečnost, zároveň priorita České republiky,“ nastiňuje.

K dalším prioritám podle něj patří i digitalizace, energetika, podnikatelské prostředí a  doprava. „Máme ještě čas, abychom podpořili dvě, tři klíčové priority, a o těch jednali s předsednictvím, které je před námi a po nás,“ konstatuje.

autoři: Tomáš Pancíř , prh