Tvrdý brexit? Dopady na českou ekonomiku by byly dramatické, varuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

Británie má nového premiéra. Boris Johnson by měl dotáhnout odchod Velké Británie z Evropské unie. Přiblížila se jeho nástupem možnost takzvaného tvrdého brexitu? Jak zdůrazňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, něco takového by mohlo mít pro českou ekonomiku dramatické následky.

Nejistota kolem brexitu, klimatické tažení Evropské unie, zprávy o zpomalování českého průmyslu nebo možnost obchodních válek mezi USA a EU. To jsou témata, kterých se tuzemský průmysl v současnosti nejvíc obává. „Představa, že Donald Trump splní, čím hrozí, tedy že zavede 25% cla na dovoz evropských automobilů do Spojených států, by byla pro českou ekonomiku velmi špatná zpráva,“ varuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Tvrdé dopady tvrdého brexitu

Brexit rozdělil Brity na znepřátelné kmeny. Propast mezi nimi se zvětšuje

Brexit

Odchod Velké Británie z Evropské unie má pro ostrovní království dalekosáhlé společenské dopady. Uvádí to britský magazín Economist s tím, že velké změny prodělává zejména vědomí identity obyvatel.

Vrásky ovšem českým podnikatelům dělá i možnost tzv. „tvrdého brexitu“, který by mimo jiné znamenal odstoupení Británie od jednotného evropského trhu. Náklady pro český průmysl by se prý mohly pohybovat až v řádu miliard korun. „Velká Británie je pro český export pátým největším odbytištěm. Včetně reexportu se dostáváme k 350 miliardám korun,“ počítá Radek Špicar. „Například český automobilový průmysl vyváží do Velké Británie za asi 60 miliard korun.“

Přestože by tvrdý brexit obchod mezi Českem a Británií nezablokoval, výrazně by ho zkomplikoval. „Nejvíc se bojíme vstupu do režimu WTO. Velká Británie by se pro nás téměř ze dne na den stala zemí v pozici Spojených států,“ upozorňuje Radek Špicar. „Vzájemně by na sebe bylo možné uvalit cla, další věc jsou třeba certifikace – v Evropě by nebylo možné certifikovat léky pro Velkou Británii a naopak.“

Bilaterální smlouvy situaci neřeší

V případě tvrdého brexitu by Česko zřejmě přistoupilo k uzavření bilaterálních smluv s Velkou Británií. „Uzavření takových smluv ovšem netrvá týdny ani měsíce,“ upozorňuje Radek Špicar s tím, že právě mezidobí od brexitu do uzavření smluv by bylo obdobím největších ztrát. „Konec světa nenastane, dopady tvrdého brexitu ale budou dramatické,“ shrnuje.

Jde o extrémní obavy, nebo o reálné předpovědi? A jak dopadne intenzivnější evropské úsilí o zmírnění změny klimatu na Českou republiku? Poslechněte si celý rozhovor s Radkem Špicarem.

autoři: Marie Bastlová , als