Děti a mobilní telefony

16. listopad 2004
Vaše téma

Zakazovat dítěti, aby si bralo mobil do školy nebo na jiné aktivity se školou spojené, není správné. Myslí si to i uznávaný odborník ve svém oboru, Václav Martin. To, co se stalo posluchačce, respektive její dceři, se mu vůbec nelíbí a připadá mu to nemravné. Dívku totiž spolužačky na škole v přírodě šikanovaly a nebyl způsob, jak by o tom mohla rodiče informovat.

Václav Martin: Já nejsem právník, ale dětský psycholog. Z psychologického hlediska to pokládám za naprostý nesmysl. Samozřejmě, pokud by to byly věci nějak nebezpečné nebo ohrožující život druhých dětí nebo lidí, tak to je jiná kategorie, ale mobil mezi ně, podle mého soudu nepatří.

Václav Martin opravdu není právník. Proto jsem se na jednoho obrátila, na Tomáše Přikryla a tady je jeho odpověď.

Tomáš Přikryl: Já se domnívám, že škola nemá žádnou oporu pro to, aby dítěti, respektive jeho rodičům zakazovala, aby dítě mělo na škole v přírodě s sebou mobilní telefon. Stejně tak se domnívám, že dítě, které je na škole v přírodě, má právo, nikoliv tedy v době vyučování, ale v době svého volna prostě ten mobilní přístroj používat, svým rodičům volat a nebo naopak přijímat hovory, když budou rodiče volat dítěti.

S posluchačkou, která k nám zavolala svůj dotaz, jsme si dali schůzku, kde mi řekla, že její 10letá dcerka je ve škole nová a navíc se od ostatních dívek dost odlišuje.

Projev občana: Tak jsem se ptala, proč si nemůže vzít s sebou mobil, když nemáme pevnou linku. No a bylo mi odpovězeno, že by děti rušily, hrály si na mobilu a nekomunikovaly mezi sebou. Na argumenty moje bylo vesměs zodpovězeno, že by, když by měla s sebou mobil, tak že by byla vyloučená ze školy v přírodě a musela by se navrátit domů.

Tomáš Přikryl: Pohrůžka, že bude dítě posláno ze školy v přírodě domů v případě, že bude takto používat mobilní telefon, tak to už to, podle mě, hraničí s vyhrožováním.

Reaguje právník, Tomáš Přikryl. Posluchačka chtěla zůstat v anonymitě a nepřála si, abychom jmenovali školu, kde k výše popsanému došlo. Dceři by to rozhodně nepomohlo. Snad to ale bude poučení pro jiné školy.

S mobily a dětmi ale souvisí jiné téma a naťukl ho posluchač, který se k nám během dne dovolal.

Projev občana: Chtěl by se, prosím vás, zeptat. Moje 9letá dcerka si přeje strašně k vánocům mobil a že už to mají nějaký tři holky ve škole. Já bych se chtěl zeptat, jestli v tadytom věku to je doopravdy vhodný?

Václav Martin si myslí, že pro dítě v předškolním věku je mobil zbytečný. Ale.

Václav Martin: Jakmile se osamostatní, jakmile jde samo do školy a že školy a na oběd a do kroužku, tak si myslím, že už může vzniknout reálný důvod, proč mobil koupit, byť třeba velice jednoduchý.

Pokud jste váhali, zda koupit svému školou povinnému dítěti mobil, doufám, že jsme vám poradili. Pokrok prostě nikdo nezastaví. Nemluvě o tom, že když bude mít dítě problémy, nebo bude v nebezpečí, může kdykoliv zavolat.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu