Detektivní agentury, výběr pracovníků

10. září 2004
Vaše téma

Soukromé detektivní agentury jsou tak trochu obestřeny tajemstvím. Někdo si představuje, že soukromý detektiv vypadá jako starý pán s doutníkem, jiný vidí partu chlapíků v kožených bundách, kterým jde jen o peníze. Pravdivé jsou asi obě představy. Agentur je u nás hodně a získat koncesi není problém. Ovšem existuje také řada solidních firem, kde pracují bývalí policisté. Jak jsme zjistili, tak Úřad na ochranu osobních údajů zatím žádnou stížnost na soukromé detektivy neřešil.

Štěpánková: Pokud by bylo podezření ze sdružování klientských nebo obchodních případů, přísluší pak agentura pod dozor tohoto úřadu.

Popisuje první případ porušení zákona o ochraně osobních údajů mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Štěpánková: Druhý případ by nastal, kdyby došlo k jakémusi preventivnímu shromažďování osobních údajů. Právní řád vymezuje tuto pravomoc pouze policii nebo bezpečnostním složkám státu.

Soukromý detektiv smí shromáždit jen informace, které klient požaduje, pokud hledá něco navíc, je to špatně. Dosažené informace dané smlouvou smí použít pouze pro daný účel. Kdyby agentura zákon porušila, postupoval by úřad jako v ostatních případech. Stížnost se prošetří, nalezené důkazy o porušení zákona podstoupí inspektorům a nakonec udělí třeba i pokuta. Kdo však má právo nahlížet do vašeho soukromí, na přání partnera nechat sledovat, fotografovat a nahrávat. Bohužel téměř každý. Řekl nám to Ivo Mravinac, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu.

Mravinac: Soukromým očkem se můžete stát velice lehce. Vyžaduje se způsobilost, plnoletost, ukončené jakékoliv středoškolské vzdělání, bezúhonnost. Pravidla nemluví o požadavcích na svaly, výšku, ale je potřeba mít pověření.

Koncesi k soukromé detektivní činnosti má v České republice hodně lidí, někteří ji ale vůbec nevykonávají. Pavla Caprati, majitele bezpečnostní a detektivní agentury jsme se ptali, jak získal povolení.

Caprati: Podmínky se mění, úředníci na různých místech mají různé požadavky. Zažádal jsem o koncesi, musel prokázat bezúhonnost, projít lustrací, mít alespoň pětiletou praxi ve vojenských nebo policejních složkách, doložit výpis z rejstříku trestů.

Koncesi získá lehce každý. Proto buďte při výběru agentury obezřetní.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu