Deset dnů v lockdownu: Jak zafungovala vládní opatření a co přinesou další týdny?

10. březen 2021

Před deseti dny začala platit opatření, která Čechy uvěznila v jejich okresech a všechny děti včetně předškolních musely přejít na distanční výuku. Zároveň se postupně rozběhlo povinné testování ve firmách a nově také na úřadech. Experti varovali, že ani tato opatření nebudou k zásadnímu zpomalení pandemie stačit. Naplňují se jejich odhady, nebo se šíření koronaviru daří dostat pod kontrolu? Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu a Plusu.

Hosty speciálu Radiožurnálu byli:

  • Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR;
  • René Levínský, matematik a ředitel Centra modelování biologických procesů;
  • Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory;
  • Petr Bezouška, právník a pedaogog Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci;
  • Ján Dudra, zástupce ředitele pro zdravotní služby Oblastní nemocnice Mladá Boleslav;
  • Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester;
  • Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAP.

 

Reprodukční číslo je momentálně nižší než jedna, hodnotí současnou epidemickou situaci v Česku šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek.

Čtěte také

„Zdá se mi, že i populace se začala chovat výrazně zodpovědněji, protože zpomalení se začalo projevovat už minulý týden. Dá se očekávat, že bude dále klesat relativní pozitivita testů. Ta je sice stále asi 40 procent, což je velmi vysoké číslo, ale neroste,“ shrnuje.

Nově nakažených je 20 tisíc „zranitelných pacientů s potvrzenou diagnózou, z nichž až třetina může mít vážný průběh, který bude vyžadovat hospitalizaci. Nemocnice tedy bude ještě v nejbližších dnech čekat intenzivní nápor nových pacientů s covidem. Pokles počtu hospitalizovaných se dá podle Duška očekávat až po polovině března, ale nemusí se to týkat všech regionů.

Levínský: Čísla je potřeba stlačit na tisícovku denně

Matematik René Levínský z Centra modelování biologických procesů (BISOP) odhaduje, že  zatížení nemocnic bude v nejbližších dnech kulminovat. Odhaduje, že v Česku bude mezi 9 až 10 tisíci hospitalizovanými s covidem.

Vliv na pokles čísel nově nakažených mělo podle něj povinné zavedení nošení respirátorů, ale také snížení mobility a změna chování lidí – do zaměstnání nyní například nechodí až 30 procent lidí. „Čísla je potřeba stlačit na tisícovku denně, abychom mohli pandemii kontrolovat levnými metodami, jako je testování a trasování. Lockdown by měl být jen záchranná brzda v době hrůzy,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Současná situace podle něj ale ještě zdaleka není optimistická. Blížící se Velikonoce by podle Levínského bylo dobré využít na ještě tvrdší protiepidemická opatření. Jdeme cestou polovičatých řešení, krátké a razantní opatření je na místě,“ kritizuje vládní opatření. 

„Když chceme zastavit oheň, který se šíří po lese, uděláme průsek, aby oheň nemohl jít dál. Podobně je potřeba udělat hlubokou uzávěru, velice krátkou. Je to ve výsledku nejlevnější způsob, a oheň se do značné míry zastaví nebo se aspoň zastaví mnohem rychleji.“

Jak se firmy a úřady vyrovnávají s povinným testováním zaměstnanců? Daří se zrychlit proces očkování a jak je vakcína účinná proti známým mutacím koronaviru? A jak se na očekávané přehlcení kapacit připravují české nemocnice? Poslechněte si celý Speciál Radiožurnálu a Plusu.

autoři: Tomáš Pancíř , and
Spustit audio

Související