Děpold Czernin: První dárky se u nás začaly dávat už ve 14. století

22. prosinec 2018 10:05

Příslušník vinořské větve starého českého rodu Děpold Czernin podporuje staročeskou vánoční tradici. Do studia Radiožurnálu s sebou přinesl ukázku nejdelšího lokálního dopisu Ježíškovi – píší ho v Brně, a jak Děpold Czernin říká, atakují už 1200 metrů. Co si lidé nejčastěji přejí k Ježíšku?

„V loňském roce vycházelo, že nejčastějším přáním je štěstí a zdraví pro široké okolí,“ říká. Tím druhým je krásný vztah, hned za ním následuje přání s namalovanými miminky.

Tipy na volné dny – vyberte si svůj region!

Hrad Veveří

Kam zamířit o víkendu? Vypravit se můžete třeba za masopustem do Brna, na Slavnosti moravského uzeného a vína na hrad Veveří, nebo na narozeninovou oslavu Radia Junior. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Občas se říká, že s tradicí Ježíška, který nosí dárky, přišel Martin Luther. Podle Czernina ale existují starší vyobrazení, renesanční rytiny, které vyobrazují Ježíška, jak přechází ze starého věku do nového a nese s sebou nůši dárků. „Dá se říci, že dárkem je symbol lásky,“ dodává.

První dárky se u nás začaly podle Czernina dávat pravděpodobně už v období 14. století, a to třeba jenom jako výslužka pro čeledíny. Stále jde ale o podstatu dárku. „Vychází se z toho, že Bůh obdaroval lidstvo. A tudíž i my napodobujeme lásku a těm, které máme rádi, hledáme, čím jim udělat radost,“ vysvětluje.

Na každém hrnečku Ježíšek

Povede se posílit duchovním rozměr tradice Vánoc v ateistické společnosti? Czernin připomíná, že jistá víra v duchovno zde stále existuje – každá nebeská kancelář iniciativy se pro období adventu a Vánoc stává jakousi kapličkou, kde se každý setkává s podobou Ježíška.

V budování tradiční atmosféry jsou nejdále z českých měst brněnské trhy. „Na každém hrnečku je Ježíšek,“ pochvaluje si.

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka