Dejvické divadlo uchvátilo Londýn

Dostat se na představení Dejvického divadla, to je v Česku něco na způsob malého zázraku. Vtipálci dokonce tvrdí, že se člověku vyplatí vyrazit na jeden ze vzácných zájezdů souboru do ciziny. Pověst souboru nelže, Dejvické divadlo bylo hlavním tahákem festivalu české kultury v Londýně plným právem.

Přestože je Dejvické divadlo mimořádně žádaným artiklem, londýnská expedice byla ovšem prvním zahraničním zájezdem souboru po několika letech. „Naposledy jsme byli v Ústí nad Labem,“ směje se marketingový šéf Jan Dvořák, ale hned dodává, že soubor už má za sebou také třeba návštěvu Argentiny nebo Finska.

Čtěte také

Hlavně se neztratit

Jako první se převážně českému publiku v nabitém sále Greenwood Theatre představila hra Teremin o svérázném ruském vynálezci, kterou má Dejvické divadlo v repertoáru vůbec nejdéle.

Podle autora hry a režiséra Petra Zelenky jiná akustika londýnského sálu a odlišná velikost jeviště žádnou zvláštní výzvu nepředstavují. Určité soustředění ohledně pobytu v britské metropoli je ale prý na místě.

Petr Zelenka na jevišti před londýnským představením

„Londýn je známý tím, že je chaotický. A tak se ředitelka divadla snaží především přesvědčit herce a techniky, aby se soustředili na cestu,“ usmívá se Petr Zelenka s tím, že hlavním úkolem je se jednoduše neztratit.

Dejvické divadlo odehrálo v Londýně ve třech dnech tři různá představení. Kromě Teremina ještě Ucpanej systém podle povídek Irvina Welshe a Shakespearovu Zimní pohádku.

Čtěte také

Podle ředitelky pořádajícího Českého centra Terezy Porybné bylo jedním z důvodů, že se zkrátka nešlo rozhodnout: „Chtěli jsme ukázat, co všechno Dejvické divadlo dokáže. Podle mne je unikátní, že je schopno uchopit podobným stylem původní, převzatou i překladovou tvorbu.“

Když Londýn, tak fotbal

Herec Ivan Trojan, který je těsně před dlouho plánovanou operací kyčle, by se podle vlastních slov možná měl před náročnými představeními šetřit. Ale londýnským lákadlům je podle něj tak těžké odolat!

Představení Dejvického divadla mají vždy svůj osobitý styl, ať už jde o původní, nebo převzatou hru

„Kdybych byl správný profesionál, zůstal bych dnes na pokoji a šetřil se na večerní představení. Nejsem na tom zrovna ideálně,“ přiznává. „Dnes jsem ale celý den obětoval chození po Londýně a zítra jdu na zápas Arsenal–Totenham,“ říká fanda pražské Bohemky.

Na vyhrocené severolondýnské derby, které nakonec skončilo 1:1, se dostal díky přátelství s Petrem Čechem. Ostatně to nebylo poprvé, co oblíbený herec zažil atmosféru anglického fotbalu.

„S dětmi jsme byli dvakrát na Chelsea. Sice jsem spíš fanoušek Arsenalu, ale kvůli Petrovi jsem byl na chvíli i fanouškem Chelsea,“ usmívá se Ivan Trojan.

Čtěte také

Dejvické divadlo v Londýně zahájilo letošní ročník festivalu české kultury s názvem Made in Prague. To nejlepší z naší hudby, výtvarného umění, divadla a filmu se v britské metropoli představuje už podvacáté. Velkým plusem festivalu není jen kvalita a originalita prostor, které jednotlivé akce hostí, ale taky řada doprovodných diskuzí a seminářů s českými autory.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio