Dědit, nebo darovat? Darování je levnější, ale má úskalí

24. říjen 2014
Žurnál servis

Předání majetku potomkům se dá zařídit různě. Buď sepsat závěť, nebo se spolehnout na automatická pravidla pro dědictví – anebo příbuzným majetek předem darovat. Kterou z těchto variant si vybrat? ptala se posluchačka na lince Radiožurnálu. Odpovídal advokát Michael Kohajda.

Pokud chcete svůj majetek převádět na nejbližší příbuzné, například na děti, z daňového hlediska není mezi darováním a dědictvím rozdíl. „Od začátku roku byla zrušena daň dědická i darovací a obě daně byly zahrnuty do daně z příjmů. Jsou to ale takzvané bezúplatné příjmy,“ vysvětluje Kohajda.

„V rámci dědění bylo veškeré nabytí majetku osvobozeno od příjmové daně. U darování bylo zachováno původní osvobození, takže když to zjednoduším, osoby blízké jsou osvobozeny, ostatní dárci platí daň a ta je stejná jako u klasické příjmové daně, tedy 15 % u fyzických osob,“ dodává.


Odměna pro notáře v dědickém řízení
- z prvních 100 000 Kč základu 2,0 %
- z přebývající částky až do 500 000 Kč základu 1,2 %
- z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu 0,9 %
- z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu 0,5 %
- z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu 0,1 %
- nejméně však 600 Kč
- částka nad 20 000 000 Kč se do základu nezapočítává

Dědické řízení se nicméně prodražuje o odměnu, kterou si účtuje notář. U „menších“ dědictví mu zaplatíte dvě procenta hodnoty majetku, o který se jedná.

„Odměna notáři se pohybuje mezi 0,1 a 2 procenty z ceny majetku. Co se týká darování jako alternativy, pakliže se jedná o nemovité věci, musíme počítat zase se správním poplatkem, který by byl placen při vkladovém řízení do katastru nemovitostí a který činí 1000 korun,“ vypočítává advokát.

Darování věcí ještě za života má i své další výhody. „Obecně bych to shrnul tak, že když darujeme za života, můžeme převod majetku daleko lépe upravit, než když to necháme na závěť. Na druhou stranu je potřeba myslet i na to, že během života právě v nemovitých věcech chtějí dárci dožít, takže je třeba pamatovat na věcné břemeno nebo výměnek,“ radí Kohajda.

Navíc je potřeba promyslet, komu majetek dáváme a zda si to ještě nemůžeme rozmyslet. Takovou situaci řešila posluchačka, která dala dům jednomu synovi, ale ten se odstěhoval do Ameriky, a ona by si přála nemovitost věnovat druhému z potomků – takovou změnu ale není možné provést jen tak. Více si přečtěte v článku Dar místo dědictví: můžete ho chtít zpátky?.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio