Děda Mráz českého Ježíška neporazil. „Podaří“ se to Santa Clausovi?

24. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Dlouhý plášť, bílý vous a spousta dárků. To jsou symboly, které spojují Santu Clause a dědu Mráze – dva největší vánoční konkurenty českého Ježíška. Zatímco Santa Claus dnes vykukuje z televizní obrazovky a nákupních center po celé zemi, dědu Mráze zná mladší generace převážně jen z legendárního Mrazíka. Byla ovšem doba, kdy v Československu děda Mráz kraloval.

Na začátku 50. let šla novému komunistickému režimu postava Ježíška proti mysli, neboť byl příliš úzce svázán s křesťanstvím. Ve snaze propojit Československo ještě těsněji se Sovětským svazem vsadili proto komunisté na dědu Mráze jako na nový symbol Vánoc. Slavným se stal projev Antonína Zápotockého z roku 1952, v němž tehdejší předseda vlády vysvětlil, že Ježíšek vyrostl, narostly mu vousy a stal se z něho děda Mráz.


Víte, jak se slaví Vánoce ve světě? Otestujte se!

Během celostátní akce přenášené mimo jiné celostátním rozhlasem mohly děti sledovat strastiplnou cestu dědy Mráze ze Sibiře až do Československa. Jako dopravní prostředek nesloužili dědovi koně nebo sobi, ale vrtulové sáně a proudový letoun. Navzdory oficiální propagandě se ale děda Mráz nikdy pořádně neprosadil a s ústupem stalinismu postupně mizel i on. Už od počátku 60. let zase většinou rozdával českým dětem dárky Ježíšek.

Santa Claus
autor: ČRo
Spustit audio