David Suchařípa

Krále Leara si zahrál už ve svých 33 letech. V repertoáru má ale i Romea, Hamleta, Petrucia... Proto asi nepřekvapí, že herce Davida Suchařípu můžeme v srpnu vidět také na tradičních pražských Shakespearovských slavnostech v Komedii omylů. S Danielou Karafiátovou si v neděli dopoledne povídal nejen o Shakespearovi, ale třeba i o tom, co přináší televizní popularita nebo jaký byl jeho vztah s otcem, huznávaným hercem, divadelním teoretikem a překladatelem Leošem Suchařípou. V pondělí 3. srpna bude hostem herečka Anna Šišková.

Na Shakespearovských slavnostech účinkuje už více než osm let. Poprvé se na divadelních prknech v purkrabství Pražského hradu objevil jako představitel Kenta v dnes již legendární inscenaci krále Leara s Janem Třískou v hlavní roli. "Bylo to fajn partnerství, protože on je výjimečný profesionál. Práci bere opravdu hodně vážně a byla radost být s ním na jevišti," říká o svém hereckém kolegovi David Suchařípa.

Představení Letních shakespearovských slavností jsou již několik let velmi úspěšná. Diváky láká nejen hvězdné herecké obsazení a nadčasová témata her slavného dramatika, ale také neopakovatelné prostředí.

"Pro diváky je nejzajímavější, že to je venku, že se nedusí nebo naopak nemrznou z klimatizace. Že jsou v přírodě a fouká jim tam větřík anebo na ně někdy i zaprší," popisuje David Suchařípa zážitky, které kamenné divadlo nemůže divákům nabídnout.

A v čem je letní představení jiné pro herce? "Nejvíce se to asi liší v okolních zvucích. Občas nedaleko zaskřípe tramvaj, jsou slyšet ptáci, pochodující vojáci, výkřiky turistů, ale i opozdilí diváci," přibližuje atmosféru představení pod širou oblohou David Suchařípa.

Právě opozdilí nebo neukáznění divadelní diváci Davida Suchařípu občas rozčilují. "Občas se stane, že si lidé vyřizují telefony při představení. Asi si myslí, že tam je stěna a my jsme za nějakým sklem nebo že jsme v televizi. Nemyslím tím všechny, ale někteří diváci mají pocit, že nejsme živí," stěžuje si na nevhodné chování diváků při představeních, a to dokonce i v kamenných divadlech.

Zajímá vás, jaký byl jeho vztah k otci Leoši Suchařípovi? Setkali se spolu na divadelních prknech? A co mu přinesla popularita spojená s účinkováním v oblíbeném televizním seriálu nebo jak se vyrovnává s bulvárními médii? Pak si poslechněte záznam celého rozhovoru, protože i na tato témata se Daniela Karafiátová herce Davida Suchařípy zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Davidem Suchařípou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.