Dáša van der Horst

Právě probíhající konflikt na Blízkém východě, který už si vyžádal stovky mrtvých - ten se stal hlavním tématem Dopoledního Radiožurnálu. Hostem Lucie Výborné totiž byla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International, která v minulých letech působila jako diplomatka právě v Izraeli a Palestině. Tamní oblast dnes popisuje se slovy: "Na situaci na Blízkém východě nikdo připraven není, dokud tam neodjede." Ve středu 7. ledna bude hostem pilotka Vlasta Diblíková.

Současná ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst má oproti mnohým novinářům či lidskoprávním aktivistům, kteří se angažují či alespoň referují o situaci na Blízkém východě, jednu nespornou výhodu. Od roku 1993 působila v diplomatických službách - mimo jiné založila a vedla českou diplomatickou misi právě na území Palestinské samosprávy. A jak se dívá na současnou eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Palestinou žena, která na Blízkém východě působila jako diplomatka?

Zdůrazňuje, že dění v této oblasti člověk nemůže zcela pochopit, dokud ji sám nenavštíví. Kromě toho - pohled Izraelců a Palestinců na právě probíhající konflikt se podle ní zásadně liší. Zatímco Izraelci tvrdí, že situaci už bylo třeba zásadním způsobem řešit, pohled Palestinců je méně ultimativní. "Palestinci, ti říkají: My nejsme všichni Hamas, ale dotýká se to nás všech - můžete něco udělat pro to, aby se vysvětlilo, že my nejsme Hamas a nechceme umřít?"

Proč tedy Palestinci z bombardované Gazy neodejdou? "To je úplně jednoduché - protože nemůžou," vysvětluje Dáša van der Horst. "V současné době jsou hranice zcela hermeticky uzavřené, takže není kam. A to, že dostávají letáky s nápisy Budeme vás bombardovat, odejděte, mi připadá spíše jako výsměch."

Lucie Výborná se zajímala mimo jiné i o to, jakým způsobem by Dáša van der Horst postupovala, kdyby se ocitla v roli Karla Schwarzenberga, jehož vyjednavačská mise na Blízkém východě selhala. Přestože bývalá diplomatka oceňuje roli, kterou ve snaze o řešení konfliktu sehrává Evropská unie, netají se přesvědčením, že moc situaci skutečně řešit mají pouze Spojené státy. Zároveň však dodává: "Všichni ale víme, že prezident Bush už odchází, a nemá tedy důvod, aby si pálil prsty, a budoucí prezident Obama ještě nemůže dělat vůbec nic."

Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International, mimo jiné popisovala i to, jakým způsobem se právě tato organizace zabývající se lidskými právy snaží o pomoc borbardovanému pásmu Gazy. A čím ji při své diplomatické misi na Blízký východ nemile překvapil Karel Schwarzenberg?

Záznam celého rozhovoru s Dášou van der Horst i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio