Dana Zátopková

27. červenec 2010

Když v úterý ráno přišla Dana Zátopková, legenda české atletiky, do budovy Českého rozhlasu, byla trochu rozmrzelá. Právě dnes totiž začíná přenos atletického mistrovství Evropy a bývalá olympijská vítězka v hodu oštěpem se obávala, aby jej nezmeškala. Poté, co zjistila, že se v rozhlasovém studiu netradičně objevila i televize, však bylo vše v pořádku.

Dana Zátopková tak během sledování záběrů z evropského šampionátu posluchačům naznačila například to, jaké šance dává českým reprezentantům nebo jak moc se liší dnešní atletika od té před desítkami let. Ve středu 28. července bude hostem viceprezident Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky Martin Bach.

Na svá dvě vítězství mistrovství Evropy v hodu oštěpem vzpomíná ráda. „Na vítězství se vždy vzpomíná dobře a já obzvlášť,“ poznamenává ve vysílání Dana Zátopková. „Když jsem vyhrála olympiádu v 52. roce, objevila se kolem pověst, že jsem vyhrála proto, že tam byl tolik úspěšný Emil a já vyhrála až z nadšení nad jeho úspěchem. Během mistrovství Evropy o dva roky později jsem tak využila příležitost, abych dokázala, že jsem opravdu dobrá oštěpařka,“ vzpomíná Dan Zátopková na své vítězství v německém Bernu.

Právě evropský atletický šampionát v roce 1954, který se uskutečnil právě v Bernu, označuje Dana Zátopková za nejúspěšnější české i československé vystoupení na mistrovství Evropy v historii. „Odtamtud jsme přivezli celkem sedm medailí,“ vzpomíná bývalá oštěpařka na úspěch československé atletické reprezentace.

Zda něco podobného dokáže překonat letošní Barcelona, je dosud ve hvězdách. Největší naděje byly vkládány do olympijské vítězky Barbory Špotákové, té však do cesty za možným úspěchem vstoupilo zdraví – poranila si totiž loket.

Dana Zátopková

„Myslela jsem si, asi jako každý, že Bára hodí kvalifikaci s prstem v nose. Ale když ji bolí loket, musí hledět, aby to hodila prvním hodem a nemusela loket příliš namáhat,“ podotýká Dana Zátopková o účasti současné úspěšné oštěpařky na evropském šampionátu.

Právě u hodu oštěpem ještě během vysílání nějakou dobu zůstala. Zavzpomínala totiž na to, jak se pro tuto disciplínu v Československu před lety trénovalo i co podle ní stojí za současným úspěchem českých oštěpařů a i oštěpařek.

autor: als
Spustit audio