Dana Drábová: Tak komplikované dílo, jako je jaderný blok, nezadáte na první dobrou. O zadání bez tendru mám pochybnosti

Ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský řekl, že stavba jaderných bloků v Česku by byla jednodušší bez tendru, pouze pomocí mezivládní dohody. „Jednodušší by určitě byla, ale jestli by to tak bylo správně, to si zejména v českých poměrech nejsem úplně jistá,“ říká Dana Drábová.

„Zákon o veřejných zakázkách je velmi obtížně naplnitelný, co se týká takhle složitého investičního celku, ale na druhou stranu zajištuje alespoň jistou míru toho, čemu se dnes moderně a hezky česky říká transparentnost,“ pokračuje Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a krajská zastupitelka.

Doplňuje, že v případě výběrového řízení na dostavbu bloků 3 a 4 jaderné elektrárny Temelín byla snaha, i když ne příliš intenzivní, vyjednat s Evropskou komisí, aby to šlo mimo zákon o veřejných zakázkách, protože se jedná o technicky komplikované dílo. Prosadit se to nepodařilo.

Stávající bloky jaderné elektrárny Dukovany odejdou v letech 2035 až 2037 do penze, jak říká Dana Drábová. Co se stane potom? Podívejte se na video:

Navíc, zrealizovat stavbu jaderného bloku bez toho, že by se měnily technické detaily, si Dana Drábová po zkušenostech se stavbou bloků 1 a 2 v Temelíně dokáže představit jen obtížně. Uzavírá, že o zadání takové zakázky napřímo má pochybnosti.


Vybrat bez toho, že by to ti neúspěšní napadli u soudu, je velmi obtížné. Navíc, takhle komplikované technické dílo prostě nezadáte na první dobrou. V průběhu projektování pro konkrétní lokalitu a v průběhu výstavby bude docházet ke značným změnám a pravděpodobně i cenovým skokům. Tím pádem to všichni neúspěšní mohou napadnout ještě v průběhu výstavby. Dana Drábová o zadávání zakázek na bloky jaderných elektráren

Podle vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jána Štullera mají přípravy dostavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovan 3 až 4 roky zpoždění, Dana Drábová mluví o 2. Současné bloky Dukovan by podle Drábové mohly mít před sebou ještě 30 let provozu, ale je to hodně optimistický předpoklad. „Státní energetická koncepce předpokládá, že stávající bloky Dukovan začnou v roce 2035 postupně odcházet do penze, poslední někdy v roce 2037.“ V té době by měl být hotový blok číslo 5, ale podle ní to vypadá nereálně.

Co se stane, když se nedostaví včas nové bloky jaderné elektrárny Dukovany? Co si myslí o čínských technologiích a materiálech v jaderné energetice? A zůstane zároveň političkou i úřednicí? Poslechněte si celý rozhovor s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a krajskou zastupitelkou Danou Drábovou v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , jpr
Spustit audio