Dana Drábová

30. březen 2011

Ve středu se v Hostu Radiožurnálu mluvilo především o jaderné energetice. Moderátorka Lucie Výborná mluvila s ředitelkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou zejména o jaderné elektrárně Fukušima, ale také o typech jaderných elektráren a jejich bezpečnosti.

„Nejvíc elektráren je těch, kterou jsou chlazené vodou, tedy tlakovodních. Jakmile se odčerpá voda, štěpná reakce se postupně zastaví,“ vysvětluje Dana Drábová hned v úvodu rozhovoru s tím, že mezi tlakovodní se řadí i elektrárna v Temelínu. Podle ní se však prý nedá porovnávat bezpečnost jednotlivých typů elektráren. Důležitým faktorem je totiž kvalita stavby nebo kvalifikace zaměstnanců.

Dana Drábová ve vysílání také popsala své dojmy z návštěvy jaderné elektrárny v Černobylu. „Byl to zvláštní pocit. Taková malá věc a může způsobit tak velký průšvih,“ zamýšlí se. Obavy o své zdraví však při prohlídce prý neměla. „Když zacházíte s něčím, co vám může ublížit, musíte to znát a pohybovat se s respektem,“ domnívá se.

Zároveň však chápe obavy některých lidí ze zvýšených hodnot radiace v Evropě. „Nemůžete si ověřit úroveň záření, musíte se spolehnout na informace od někoho jiného, což není právě příjemné,“ uvažuje, ale zároveň varuje před panikou a mylnými informacemi, které se v médiích objevily.

Dana Drábová se domnívá, že zaměstnanci jaderné elektrárny Fukušima zvládají náročnou situaci dobře

Dana Drábová mimo jiné také okomentovala situaci ve Fukušimě. Podle ní je situace v japonské elektrárně náročná a bude trvat dlouho, než se docela usměrní. Jak extrémní situace Japonci zvládají? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Danou Drábovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio