Další oběti ruské agrese na Ukrajině? Černé moře vyplavilo stovky těl delfínů

Na tureckém pobřeží Černého moře se v posledních několika týdnech objevuje stále více uhynulých delfínů. Tamní nadace pro výzkum moře informuje o 80 mrtvých delfínech za poslední asi dva měsíce, tedy od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Na vině jsou nejspíš sonary bojových plavidel operujících v konfliktu na Ukrajině

Turecký ústav pro mořský výzkum (Tudav) informoval, že od začátku války na Ukrajině zaznamenal „mimořádný nárůst“ počtu uhynulých delfínů. Jen v březnu evidovaly úřady stovku těl delfínů vyplavených na pobřeží.

Čtěte také

Vědci zjistili příčinu úhynu asi u poloviny nalezených zvířat. Tito mořští savci se zamotali do rybářských sítí a v nich se uškrtili. Oceanologové předpokládají, že je na mělčinu zahnaly válečné lodě. Delfíni se totiž obvykle drží daleko od pobřeží. V oblasti se ale pohybuje asi dvacet ruských bitevních lodí.

Nevysvětlitelné příčiny?

Příčinu smrti ostatních delfínů zatím vědci nezjistili. Na jejich tělech nenašli ani stopy po uškrcení, ani střelné rány. Podle šéfa tureckého ústavu Bayrama Öztürka je jednou z hypotéz, že za zvýšený úhyn může akustické trauma způsobené válečnými loděmi a vojenskými technologiemi.

„Nemáme důkazy, co sonary pracující na nízkých frekvencích mohou způsobit v Černém moři, protože jsme tady předtím neměli tolik lodí, tedy ani tak velký hluk po tak dlouhé období,“ dodal.

Větší úhyn kytovců je patrný i v Bulharsku, řekl deníku The Guardian Dimitar Popov z ekologické organizace Green Balkans. V případě této země se jedná především o sviňuchy obecné.

Smrtící sonary

Vojenské lodě používají sonary pro zjištění polohy nepřátelských ponorek. Podobné systémy echolokace používají delfíni pro svou orientaci a komunikaci.

Čtěte také

I další vědci oslovení britským deníkem souhlasí s domněnkou, že větší hluk pod hladinou moře související s válkou má vliv na vyšší počet uhynulých kytovců v Černém moři. Poukazují přitom na to, že dnes neexistují postupy, jak mořské savce chránit před zhoubnými dopady válečných operací.

Ekologická katastrofa na moři i na zemi

Válečná technika má ničivý dopad na celé ekosystémy. Podle vědců z Brownovy univerzity mohou tanky, vojenská letadla a nákladní auta produkovat tolik emisí jako malá nebo středně velká země za celý rok. 

Ruské jednotku na Ukrajině také okupují chráněné přírodní oblasti včetně vodních zdrojů. Vojenská technika produkuje toxické látky do ovzduší i do půdy. Podle odborníků se bude Ukrajina z ekologických dopadů ruské invaze vzpamatovávat i desítky let.

Spustit audio

Související