Dagmar Havlová odchází z Divadla na Vinohradech. „Normálně skončila, odešla do penze,“ potvrdil Töpfer

Od nové sezóny nebude už v Divadle na Vinohradech hrát Dagmar Havlová. Někdejší první dáma byla členkou známého pražského souboru téměř tři desítky let. Diváci ji tam mohli vidět například v představení Ibsenovy Rebeky nebo v poslední době v Dürrenmattově tragikomedii Návštěva staré dámy.

V inscenaci režiséra Jana Buriana se Dagmar Havlová naposledy představila v roli miliardářky Kláry. Ta se vrací do svého rodného města, aby se pomstila bývalému milenci, který ji kdysi zradil.

Čtěte také

Zrádce jménem Illa si v dramatu zahrál Tomáš Töepfer. Ten je v současné době ředitelem vinohradské scény. Českému rozhlasu Topfer, který kandiduje do senátu za ODS, řekl, že Havlová uvažovala o svém o odchodu z divadla už delší dobu a definitivně se rozhodla ukončit angažmá před rokem. „Paní Havlová už před rokem odešla z divadla do penze, normálně skončila, rozhodla se, že ukončí pracovní poměr.“

Jeho vyjádření potvrzuje také zpráva Dagmar Havlové. Tu zaslala Českému rozhlasu emailem.

„Již v roce 2019 jsem se rozhodla ukončit své stálé angažmá v Divadle na Vinohradech. Absolvovala jsem ještě veleúspěšnou premiéru hry Návštěva staré dámy v titulní roli, a i nadále jsem byla ochotna plnit své závazky a dohrávat svá představení jako mnoho mých kolegů, pouze jako host. Po ataku pandemie ředitel Tomáš Töpfer stáhl v roce 2020 obě má představení z repertoáru,“ popsala známá filmová, televizní a divadelní herečka, která před několika lety hostovala také v historickém dramatu Lev v zimě.

Chvíle pravdy

Do Divadla na Vinohradech nastoupila na konci sedmdesátých let, tehdy ještě pod jménem Veškrnová. Po svatbě s prezidentem Václavem Havlem v roce 1997 své angažmá přerušila a věnovala se roli první dámy. 

Na jeviště zmiňované scény se vrátila v roce 2006, kdy zaplněné hlediště Divadla na Vinohradech tehdy aplaudovalo jejímu výkonu v inscenaci Chvíle pravdy.

autoři: Martin Hrnčíř , prh
Spustit audio

Související