Čtyřicet let od násilné smrti Johna Lennona si jeho vrah Marc Chapman stále odpykává trest

Nejen milovníci Beatles prožili 8. prosince 1980 velký šok. Na následky střelných zranění tehdy zemřel John Lennon. Stalo se to v New Yorku na Manhattanu na 72. ulici. Před domem Dakota Apartments, kde tehdy Lennon s manželkou Yoko Ono a pětiletým synem Seanem bydlel. Vrahem byl jeden z jeho fanoušků, který ho zároveň i nenáviděl.

Čtěte také

Jako první přinesla smutnou zprávu televize NBC, která kvůli ní přerušila zábavný program. Miliony diváků televize ABC se o úmrtí Johna Lennona dozvěděly během fotbalového zápasu mezi New England Patriots a Miami Dolphins. Komentátor Howard Cosell stačil informaci oznámit v krátké komerční přestávce s odkazem, že víc se diváci dozvědí po skončení zápasu ve zprávách.

Evropa o den později

Lennonova rodná Británie stejně jako zbytek Evropy se o jeho smrti dozvěděla 9. prosince ráno. Vražda se totiž v New Yorku odehrála v pondělí 8. prosince před jedenáctou večer, když se John Lennon a Yoko Ono vraceli z nahrávacího studia.

O tragédii tehdy informoval i Československý rozhlas: „Jak jsme vás už informovali, v noci na dnešek byl v New Yorku zavražděn zakladatel a člen legendární anglické beatové skupiny The Beatles. Podle oznámení policie je vrahem pětadvacetiletý fotograf z Honolulu Marc Chapman.“

Smrt kvůli slávě

Vrah Lennona zabil, aby se proslavil. Také se mu nelíbila Lennonova slova o lásce a míru. V srpnu 1981 si Marc Chapman vyslechl verdikt soudu. „K trestu odnětí svobody na doživotí byl v New Yorku odsouzen Marc Chapman, vrah známého zpěváka a skladatele, bývalého člena skupiny Beatles Johna Lennona,“ informoval o rozsudku Československý rozhlas.

Chapman mohl být podmíněně propuštěn po dvaceti letech žaláře. Žádal o to už několikrát, naposledy letos v létě – a opět neúspěšně.

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související