Exkluzivně s Lennonovou sestrou: Když si zpíváte Johnovy písničky, dojde vám, že byl básník

Zpěvák, skladatel a mírový aktivista John Lennon by se dnes dožil 80 let. Zemřel při atentátu v roce 1980 v New Yorku. Nedožité narozeniny zakladatele a kytaristy skupiny Beatles si připomínají hudební fanoušci po celém světě. A jak na Johna Lennona vzpomínají jeho blízcí? Zpravodaj ve Velké Británii Jaromír Marek natáčel s jeho sestrou Julií Bairdovou.

Julia Bairdová hraje na klavír, který patřil jejímu bratrovi Johnu Lennonovi

„Když si zpíváte Johnovy písničky a zamyslíte se trochu nad jejich texty, dojde vám, že byl básník. Když si odmyslíte hudbu, jsou to prostě básně. Myslím, že kdyby John žil, byl by dnes básníkem,“ říká třiasedmdesátiletá Julia Bairdová, sestra Johna Lennona. Se zakladatelem skupiny Beatles má společnou matku.

„Pro mě je to prostě starší bratr. Často přemýšlím, jak se stalo, že ten malý John se stal světovou ikonou,“ zamýšlí se bývalá učitelka. Ve styku se svým bratrem byla i poté, co se odstěhoval do New Yorku. To už byl John Lennon světovou celebritou první velikosti. A jak vzpomíná Julia, provolat se k němu proto nebylo snadné.

Čtěte také

 „Patnáct minut jsem musela odpovídat na otázky, které měly prověřit, že jsem na drátě opravdu já. Když už to trvalo dlouho, řekla jsem jim: Už toho mám plné zuby! Žena na druhé straně linky prosila: ‚Už jen poslední otázku. Jaké je prostřední jméno vašeho otce?‘ Albert, odpověděla jsem a chystala se telefon položit, když se ozval John: Tady jsem, nepokládej to, promiň, musím si být jistý, s kým mluvím.

O tom, že je sestrou Johna Lennona, Julia dlouho mlčela. Až v roce 1989, tedy devět let po jeho smrti, vydala knihu, ve které popsala jejich společné dětství.

autoři: Jaromír Marek , prh
Spustit audio

Související