Bez tohoto města by neexistovali Beatles, jak je znáte. A ne, není to Liverpool

Když se Beatles vyšvihli na začátku 60. let na čela světových hitparád, nosili účesy, které odkoukali v Hamburku. Hamburku, ve kterém jako ještě úplně neznámá skupina hráli dobré dva roky, však vděčí ještě za něco jiného…

Hříšná třída Hamburku se jmenuje Reeperbahn: night cluby, blikající neony, hlasitá hudba z reproduktorů. Jedna z kolmých uliček má v překladu výmluvný název Velká svoboda. Pochopitelně že i tady kroutí zadky spoře oblečené slečny.

Divoká klubová scéna v Hamburku

Ve Velké svobodě jsou kromě toho i hudební kluby, které si pamatují skupinu Beatles. Například Indra byl první klub, kde Beatles začali hrát, v srpnu 1960. Kromě nich tu také vystupovaly striptérky. Hodně se pilo, rvačky v klubu byly obvyklé.

Dneska je všechno pochopitelně jiné, i pódium stojí jinde. „Neexistuje žádné jiné místo, kde by Beatles hráli víc než v Hamburku. Tady odehráli více než 300 koncertů a strávili tisíc hodin na hamburských pódiích. Proto je Hamburk spolu s Liverpoolem pro ně nejdůležitějším městem, protože tady se stali profesionální skupinou,“ říká Stefanie Hempelová.


Čím by se stali Beatles bez Hamburku? Možná že jen další z mnoha liverpoolských kapel. V Hamburku se dali dohromady. Právě tam se John Lennon, Paul McCartney a George Harris potkali s bubeníkem Ringo Starrem a tam se jako skupina pořádně vyhráli a objevili svůj osobitý styl.

Ta už více než deset provází touto malou čtvrtí a vypráví o své nejoblíbenější skupině. „Fanouškem jsem se stala v 9 letech, kdy mi táta daroval kazetu. A to byl okamžik mého života. Poslouchala jsem písničku She loves you a chtěla jsem takovou muziku také hrát.“

Co všechno Hamburk legendárním Beatles dal? A jakou roli v tom vše hrálo ukulele? Poslechněte si celou reportáž.

Čím by se stali Beatles bez Hamburku? Možná že jen další z mnoha liverpoolských kapel
autor: Pavel Polák
Spustit audio

Související