Co všechno víme o pravěku? Osada Křivolík ukazuje život prehistorických lidí

24. květen 2020

Zajímáte se o pravěk a prehistorické období, kdy na našem území pobývali Keltové? Tak se zajeďte podívat na pravěkou osadu Křivolík. Nejenom studenti historie si tam mohou vyzkoušet, jak se uchycovaly kovové předměty do dřevěného topůrka, zve její náčelník David Maršálek.

Do osady Křivolík, kterou milovník historie David Maršálek založil před 12 lety, ročně přijíždí kolem tří tisíc lidí – jde spíše o komunitní místo s celoročně volným vstupem.

 „V zimě je to dostupné jenom pěšky nebo na lyžích. V zimním období opravujeme oblečení, spřádáme nitě. Dáváme větší důraz na řemeslo,“ přibližuje zimní život v osadě David Maršálek.

Osada leží v blízkosti města Česká Třebová směrem k vesničce Kozlov. Od vlakového nádraží je nejlepší jít po zelené turistické značce k rozcestníku Uhrovy doly a pak po modré směrem Kozlovský kopec. 

Studenti se tak mohou seznámit, jak se v pravěku, tedy nejdelším období naších dějin, střídaly a používaly různé materiály. Úplně prvním objektem, který byl v osadě postavený, byla rekonstrukce domu z doby železné.

„Od prvních zemědělců až po Kelty a Slovany byly osady pořád stejné,“ vysvětluje Maršálek s tím, že na našem území bylo vždy dostatek dřeva, hlíny, rákosu. Na rozdíl od území třeba ve Velké Británii, kde lesy vykáceli a jako stavební materiál osadníci používali kámen.

Keltské opidum v zimě