Co se stane, když v Nizozemsku spojíte lásku k cyklistice s vodními kanály?

11. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Pokud jste na cestě po Nizozemsku, dřív nebo později vám cestu přetne voda. A nejspíš to bude hned za prvním rohem. Tato země má sice hlavně renomé cyklistického ráje, stejně tak je ale skvělé pro plavbu po řekách. Náš reportér našel místo, nebo spíš dopravní prostředek, kde se obě záliby krásně doplňují.

Malý parníček se právě odlepil od nábřeží města Amersfoort a vydává se na klidnou plavbu. Čeká nás asi 45 minut na palubě, po kterých následuje další zastávka.

Jan patří do skupinky sedmi pánů, důchodců, kteří provozují tuto loď zadarmo jako dobrovolníci. Zatímco jeho kamarádi nakládají kola na loď, on mi ochotně vykládá, jak celý projekt začal. Funguje už asi sedm let a za tu dobu se loď osvědčila a podnikání je dokonce v zisku.

Současně upozorňuje, že loď není běžný dopravní prostředek, ale spíš zábava pro turisty a lidi, kteří si chtějí užít poklidnou atmosféru na řece.

Čtěte také

Všichni se vozí v autech, stěžuje si turistka

Na palubu lodě se vejde asi 150 lidí, ale ne každý si s sebou může vzít kolo, a to z kapacitních důvodů. Kol se sem vměstná asi 80.

Tato loď není běžná dopravní prostředek, upozorňuje lodník Jan

Spousta lidí na palubě je v důchodovém věku, stejně jako paní, která chtěla ukázat Nizozemsko svým známým. Podle ní je škoda, že se všichni vozí v autech a využívají taxi.

Loď mířící z Amersfoortu na sever vám ukáže Nizozemsko tak, jak ho známe v jeho dvou podobách – cyklistický ráj a zemi protkanou labyrintem říčních kanálů.

autor: vob
Spustit audio