To, co Pesla udělala, je pro mne nepochopitelné, říká o své poslední roli Kateřina Winterová

26. listopad 2018

Herečka, zpěvačka, moderátorka a bloggerka hraje v posledním filmu Ondřeje Trojana Toman hlavní ženskou roli – manželku titulního hrdiny Zdeňka Tomana s neobvyklým jménem Pesla. Životní příběh kontroverzní figury poválečného Československa se komunistickému režimu podařilo téměř vymazat z historické paměti lidí. Jde vůbec pochopit matku, která se vzdá svého dítěte ve jménu společenského postavení a ideologie? S Kateřinou Winterovou si povídala Michaela van Erne.

Sháněl peníze pro komunisty, pak před nimi utekl. Kdo byl Zdeněk Toman?

Jiří Macháček ve filmu Toman

Do kin přichází film o Zdeňku Tomanovi. Snímek vypráví příběh rozporuplné osoby, šéfa tehdejší zahraniční rozvědky, který ovlivnil vývoj v poválečném Československu. Natočil ho režisér, producent a spoluscenárista Ondřej Trojan.

„Šokovalo mě, že taková postava je součástí našich dějin. Ale přišla mi naprosto perfektní pro film právě proto, že je tak kontroverzní,“ shrnuje Kateřina Winterová své první dojmy ze scénáře. Vžít se do ženy slepě vzývající komunistické ideje pro ni nebylo vůbec jednoduché. Navíc o životním osudu Tomanovy manželky nejsou téměř žádné záznamy, a tak se tvůrci filmu při úvahách o jejích motivacích museli především domýšlet.

„Nakonec jsem došla k tomu, že nemá cenu se na to dívat osobně. Nehrajete pokaždé pozitivní postavu. Proto je někdy potřeba se odosobnit, přijmout postavu takovou, jaká je, a vnímat ji jen skrze její činy,“ přibližuje Kateřina Winterová, jak si s těžkou rolí nakonec poradila.

Jíst a žít

Kromě divadla, filmu nebo televize se jméno Kateřiny Winterové v posledních letech objevuje čím dál častěji také na obalech knih. Je spoluautorkou série kuchařek Vaříme podle Herbáře, inspirovaných stejnojmenným televizním pořadem, ale nově také vlastní knihy receptů nazvané Jíst a žít – moderní kuchařka na dalších sto let.

V tom názvu je všechno, říká o své nové knize Šťastné hororové mládí Václav Upír Krejčí

Václav Upír Krejčí

Prožil dětství, na které by většina lidí nejraději zapomněla. I on v sobě vzpomínky potlačoval, nakonec se ale rozhodl svěřit je papíru. A není to jen depresivní čtení.

Při práci na Herbáři často s kolegyní Lindou Rybovou čerpaly ze starých kuchařek, a tak ji napadlo pokusit se vytvořit kuchařku, která by mohla oslovit čtenáře ještě po sto nebo více letech. „Při jejím psaní jsem čerpala ze všeho, co jsem se dozvěděla v Herbáři – z rad a způsobu života našich předků. Jak se chovali k přírodě, jak žili v souladu s ní, jak se stravovali, jaké potraviny používali a hlavně v jaké kvalitě,“ přibližuje Kateřina Winterová.

Starobylé recepty byste ale v nové knize hledali marně. Jídla, ze kterých svoji kuchařku sestavila, jsou podle ní pro lidi, kteří chtějí vařit moderně, rychle, zdravě a snadně. Takové svědectví by její kniha o naší době také ráda vydala, až ji někdo za sto let najde a otevře někde v zaprášeném antikvariátu.

autoři: Michaela van Erne , and
Spustit audio