Čističi bot v Tunisu toho moc nenamluví, ale boty i tkaničky krémují dokonale, až vypadají lépe než nové

Jdete na obchodní schůzku a potřebujete na poslední chvíli přeleštit boty. V Tunisu najdete tuhle službu přímo na ulici běžně. A odejdete nejen se zářícími botami, ale i nakrémovanými tkaničkami. A to všechno za pár korun. Tedy, záleží na tom, odkud pocházíte, a jak se dohodnete.

Sálih lakonicky, až skoro rozkazovačně, říká, abych dal pravou nohu na, řekněme, verpánek. Vyvazuje tkaničku, dává ji vedle, a roztírá mi po botě takový příšerně modrý krém, který je úplně jinak modrý, než je původní barva kůže mých bot, ale říká, že to nevadí, a že to bude hezké.

Bouchnutím do dřevěné krabice dává Sálih povel k výměně mých nohou.

Čističi bot toho moc nenamluví

Po oschnutí krému mi Sálih přikazuje znovu vystřídat nohy a na první botu mi nanáší kapku leštidla. A teď bere kartáč a trhavými pohyby dodává botám takový lesk, jaký neměly, ani když jsem je dostal nové.

S natáčením s tuniskými čističi bot jsem trošku narazil. Oni totiž nemluví. Dostávám maximálně jednoslovné odpovědi, nebo spíš zamumlání. Což není pro rozhlasovou reportáž úplně ideální. A tak to musím všechno říct za Sáliha.

Rovnou i s tkaničkami

Je vidět, že tohle řemeslo už nějakou dobu dělá. Pohyby jsou jednoznačně profesionální. Po kartáčování mi šněruje zpátky do boty tkaničky, nabízí, že bych si mohl koupit nové, ale já jsem s těmi svými spokojený.

Pečlivě utahuje tkaničku tak, aby obě oka byla úplně stejně veliká, pak bere houbičku a stírá přebytečný krém z okraje podrážky, a nakonec přijde na řadu takový kousek koberce, který botu znovu a finálně přeleští.

Tak prý hotovo, a Sálih si říká o čtyři dínáry, což je asi třicet korun.

Na tom, kde sedíš, záleží

K Sálihovi teď přichází paní a z igelitky vytahuje pánské boty. Amíra prý bydlí tady za rohem. Ještě nikdy služby čističe bot nevyužila. Jdou ale dneska s manželem na svatbu, tak to musí být bez skvrnky.

Čtěte také

Sálih má svůj verpánek pěkně vybavený, v přihrádce kufříku má podle barev seřazené krémy a leštidla, na okraji mu zase visí nové tkaničky všech odstínů, pokud by je bylo třeba vyměnit. A těch kartáčů různých hrubostí a velikostí!

Sálih sedí už dvacet let tady, na třídě svobody v centru Tunisu. Nedaleko centrálního tramvajového nádraží je to strategické místečko.

Spustit audio

Související