Chystáte se uložit peníze do advokátní úschovy? Vyberte si advokáta, kterého znáte, zdůrazňuje předseda České advokátní komory

9. červen 2023

Policie stíhá pražského advokáta za zpronevěru 50 milionů korun z advokátní úschovy. Kvůli podobným případům mění Česká advokátní komora pravidla pro ukládání peněz klientů. „Advokátní úschova je v zásadě efektivní a bezpečný způsob vypořádání transakce. Advokáti vypořádají ročně desítky tisíc advokátních úschov. Povinnosti advokátů při vedení úschov jsou detailně popsány. Je důležité, aby klienti trvali na jejich splnění,“ říká předseda České advokátní komory Robert Němec.

„Klient by si měl vybrat advokáta, kterého zná, věří mu. Je potřeba úschovu nahlásit do elektronické knihy úschov, která umožňuje Advokátní komoře kontrolovat plnění povinností spojených s advokátními úsporami. Advokát v žádném případě není oprávněn s prostředky žádným způsobem nakládat po dobu trvání advokátní úschovy,“ popisuje Robert Němec.

Čtěte také

„Nově zavádíme produkt, kterému říkáme transparentní úschova. Je to úschova, která se nebude možná hodit na všechny typy případů, ale může být přijatelná pro klienty, pokud jde o standardní obchody, třeba vypořádání nákupu a prodeje nemovitostí. Advokát identifikuje klienty v elektronické knize úschov a Advokátní komora o tom klienty vyrozumí.  

Druhá povinnost advokátů bude nabízet klientům možnost, že banka, která vede účet advokátní úschovy pro advokáta, bude přímo notifikovat klienty o jakémkoli pohybu peněz na účtu. Pokud si klienti tuto variantu zvolí, bude úschova zase o něco posílena,“ přibližuje předseda České advokátní komory Robert Němec.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související