Vysoké nedoplatky? Lidé je mohou reklamovat, důležité je ale šetřit teplem, radí finanční poradce

3. květen 2023

Obyvatelům Lubů na Chebsku přišel nedoplatek za teplo v řádech desítek tisíc korun, někteří musí doplatit i 70 tisíc korun. Město je přitom nevarovalo, že by si měli včas zvýšit zálohy. Soukromá společnost, která tam teplo dodává, se brání tím, že reagovala na prudké zdražení plynu a nakupuje za spotové, tedy aktuální ceny. Hostem Ranního Interview je ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Příběh z Lubů na Chebsku – co se dá lidem v městských bytech za takové situace poradit? Můžou se vysokým nedoplatkům nějak bránit, pokud s vyúčtováním nesouhlasí?

Čtěte také

Na straně města i spotřebitelů tepla došlo pravděpodobně k nějakému zanedbání. Dokázal bych si představit, že město lépe komunikuje ke svým občanům a informuje je o tom, co je čeká. Nicméně i spotřebitel musel rok a půl tušit, že ceny energií se bude dotýkat i dodávek tepla. Dokázal bych si představit, že spotřebitel zvýší své zálohy a utvoří rezervy. I když ten obrovský nárůst mě překvapil.

Dá se s tím něco dělat, mohou lidé vyúčtování reklamovat?

Samozřejmě jej mohou reklamovat, i v případě Lubů k tomu došlo i minulý rok, došlo také k nějakému šetření ze strany Energetického regulačního úřadu. Obávám se, že problém je dlouhodobý a spíš zakořeněn mezi městem a dodavatelem tepla. I spotřebitelé si musejí být vědomi toho, že jsme ve zvýšených cenách energií a na to je třeba se připravit. Zamezením plýtvání i opatřením, aby tepla bylo spotřebováno co nejméně.

A co když lidé nemají na okamžité zaplacení nedoplatků? Jsou nějaké formy pomoci od státu? Třeba rozložením splátek?

Všechno jde, nejprve bych začal od šetření a zamezení plýtvání, je třeba začít u sebe. Určitě je možné požádat dodavatele o splátkový kalendář. Je otázka, jestli v tom velkém množství dodavatel tepla bude schopen rozložit dlužné splátky ve vyúčtování do dalších období. A je možné i požádat stát o příspěvek na bydlení, případně o mimořádnou okamžitou pomoc, obrátit se na úřad práce. 

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související