Chtěl jsem vytvořit něco převratného, říká Čech, který odmítl Zuckerberga. Letos dostal cenu za významný vědecký objev

24. prosinec 2018

Cenu Neuron za významný vědecký objev letos dostal Tomáš Mikolov, který se věnuje vývoji umělé inteligence. Způsobil převrat v oboru zpracování přirozeného jazyka počítačem.

Důležité není ani tak to, co umělá inteligence dokáže, ale jestli to umíme využít, říká hlavní inženýr Google AI Europe

Dokáže umělá inteligence sama umělecky tvořit?

TensorFlow je otevřená softwarová knihovna pro vysokovýkonné numerické výpočty, kterou vyvinuli vývojáři ze společnosti Google a nabídli ji volně k dispozici. S hlavním inženýrem Google AI Europe Olivierem Bousquetem si o projektu povídal reportér Vojtěch Koval.

V čem vlastně spočívá jeho objev? „Jde o vylepšení statistických matematických modelů jazyka,“ vysvětluje úspěšný český vědec. „Ty existují už od 70. a 80. let, ale já jsem přišel na způsob, jak jazyk modelovat mnohem přesněji pomocí rekurentních neuronových sítí.“

„Novější modely díky tomu dokáží vidět slova jako vektory, takže slovo pro ně už není statistická jednotka naprosto rozdílná od všech ostatních, ale vidí jejich morfologickou stavbu – předpony, přípony, koncovky a kořeny slov. – a dokáží s nimi díky tomu mnohem lépe pracovat. Rozeznávač řeči nebo strojový překladač, jako je Google Translate, proto nyní umí vygenerovat text, který je v češtině mnohem smysluplnější, než to bývalo.“

Díky Marku, ale teď nemám čas

Teď Tomáš Mikolov pracuje pro Facebook na vývoji umělé inteligence. Když ho ale před necelými pěti lety Mark Zuckerberg e-mailem oslovil s nabídkou spolupráce, odepsal mu, že na schůzku nemá čas.

„Bylo to těsně před konferencí NIC a já jsem měl už naplánované schůzky v Googlu, kde jsem chtěl prosadit využití neuronových sítí i pro vyhledávání,“ vysvětluje držitel prestižní ceny Neuron. To se povedlo, i když projekt dokončili kolegové až po jeho odchodu. A s Markem Zuckerbergem se nakonec také dohodli.

Laboratoř budoucnosti

Mark Zuckerberg

Čím si ho největší sociální síť získala? „V roce 2014, kdy jsem do Facebooku přišel, byly ale ambice velkých firem, pokud jde o umělou inteligenci, menší. Spíše se zaměřovaly na to, co už známe, tedy na aplikované strojové učení. Najímaly odborníky na jednotlivé techniky, kteří pak vylepšovali stávající produkty těchto firem,“ popisuje Tomáš Mikolov.

„Moje vědecké ambice byly vytvořit něco převratného, jako je právě umělá inteligence. A Mark a další lidé z Facebooku mě přesvědčili, že Facebooku jde o něco unikátního.“

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.