Chronickou obstrukcí plic trpí 400 tisíc Čechů. Předcházet jí lze středomořskou stravou, radí pneumolog Koblížek

20. listopad 2024

Největší audioportál na českém internetu

Rentgen plic | Foto: Shutterstock

Zánětlivost plic zvaná CHOPN vzniká dlouhodobým vdechováním prachu či dýmu. Pacientům bývá přes 65 let, nemoc však vzniká velmi brzo, popisuje Vladimír Koblížek

Zadýchávání při lehké námaze a neustálý kašel patří mezi příznaky choroby, která ročně v Česku vezme život 3 tisícům lidí. Vzniku chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) přispívají smog a kouření, ale i strava plná uzenin. „Hodně uzenin a málo zeleniny, to je přesně to, co má CHOPN rád a co urychluje jeho vznik,“ říká Vladimír Koblížek, předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti. Uzeniny proto doporučuje nahradit středomořskou stravou, včetně červeného vína.

autoři: Petr Král , jkh

Mohlo by vás zajímat