Chcete zachránit planetu? Netankujte biopaliva, radí experti

Jezdíte autem na naftu a chcete pomoci přírodě? Tankujte palivo bez biosložky. Právě takový (a nutno podotknout, že dost překvapivý) vzkaz mají pro řidiče aktivisté z Koalice proti palmovému oleji. Tvrdí, že současný evropský model podpory biopaliv je ve svých ekologických dopadech horší než tradiční zpracování ropy. A vůbec nejhorší je prý spalování palmového oleje, ve kterém je Evropská unie, kvůli své dotační politice, smutným přeborníkem.

„Vytloukáme špatný klín ještě horším klínem,“ shrnuje Ondřej Sedláček z Katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. „Dnešní agropaliva v čele s palmovým olejem mají přímý dopad na ničení původních biotopů, v čele s tropickými deštnými pralesy. Navíc zhoršují klimatickou změnu, protože ničením pralesů přispíváme ke klimatické změně.“

„Jako vědci říkáme: ‚Ano, pojďme se technologicky snažit fosilní paliva nahradit.‘ Tohle je ale ještě krvavější způsob než ten původní,“ upozorňuje. 

Tlačit na Evropskou unii

Tím se dostáváme k zajímavému paradoxu. Ekologicky smýšlející řidič by měl začít tankovat naftu jen tam, kde ji mají bez biosložky. „Hlavní je tlak na Evropskou unii, abychom tuto politiku opustili,“ říká David Číp z Koalice proti palmovému oleji. Podle něj musíme udělat všechno pro to, aby se spotřeba palmového oleje nezvyšovala.

„Jestliže se nyní ukazuje, že se biopaliva zvrhla, že to není cesta, která by pomáhala ekologii, ba naopak, je třeba se vrátit k tomu, jak to bylo původně myšleno. Aby se používaly lokální produkty pěstované udržitelným způsobem.“

Logo

Elektřina nebo vodík

I proto se Evropská unie chce do budoucna soustředit na biopaliva druhé, posléze třetí generace. Vznikat by měla především z odpadů, například z použitého oleje nebo pilin, případně z nepotravinářských plodin.

„Česká republika momentálně nemá možnost výroby biopaliv vyšších generací. Do budoucna je možné se víc zaměřit na využití elektrické energie. Já jsem v tom optimistický,“ uzavírá Milan Pospíšil z VŠCHT.

Další cestou jsou palivové články a vodík. Biopaliva ale podle něj rozhodně nekončí. Jakkoliv se jejich produkce může zdát sporná.

autoři: Petr Kološ , als
Spustit audio