Chcete povečeřet s knížetem nebo hollywoodskou hvězdou? Zkuste štěstí v restauraci Torkel ve Vaduzu

Když někde opravdu hodně dobře vaří, lidé si tam cestu najdou. A nezáleží tak úplně na tom, kolik zaplatí nebo jak dlouho natěšení strávníci musí cestovat. Příkladem by mohla být restaurace Torkel v lichtenštejnském hlavním městě Vaduzu. Na vybrané pokrmy tam jezdí nejen prezidenti a ministři z okolních zemí, ale taky američtí herci. A někdy je u jídla dost veselo.

Tobias Oswald v restauraci Torkel pracuje jako kuchař i jako someliér. Říká mi, že tu vaří spíš mezinárodní kuchyni než tradiční lichtenštejnské jídlo, které je podle něj až příliš tučné.

Politicky korektní steak

Jedním z tradičních jídel je třeba v Lichtenštejnsku takzvaný riebel, který si dřív vařili hlavně chudší lidé. Tobias mi vysvětluje, že se tento pokrm připravuje na pánvi z kukuřičné mouky, mléka, vody a soli. Pak se vše přelije bezinkovým pyré a může se podávat.

Bach, Beethoven nebo Růžový panter. I takovou společnost nabízí hlavní město Lichtenštejnska

Piano před kavárnou Amarone nikdy nemlčí dlouho.

Hudba dokáže lidi rozesmát, rozveselit i seznámit. A právě proto stojí v jedné z hlavních uliček v lichtenštejnském Vaduzu, přímo pod hradem, ve kterém bydlí knížecí rodina, přes léto veřejné piano s nápisem: Zahraj si na mě, jsem tvoje. Hudbymilovné turisty ani místní není třeba ke hře dlouho pobízet.

Na „riebel“ by ale restaurace své klienty asi neutáhla, a tak nabízí například čerstvé ryby, vývary nebo vybrané hovězí maso. Právě na něj sem občas zajde i kníže Hans Adam.

„Má rád hovězí steak. Jednou k nám přišel a řekl, že ho chce červený uvnitř a černý zvenku. Žertoval, že to tak prý je politicky korektní. Tady jsou totiž dvě politické strany, které mají právě tyto barvy,“ směje se Tobias, který má deset dětí a do Lichtenštejnska dojíždí z 13 kilometrů vzdáleného rakouského Feldkirchu.

Rezervace pro de Nira

Oblíbeným místem v restauraci Torkel je i vinný sklep. Slavní hosté vypijí lahev a pak se podepíší na zeď na památku.

Mimo lichtenštejnského knížete do restaurace Torkel jezdí i řada zahraničních hostů, například z Ruska a z Číny. Někteří z nich rádi popíjejí víno v místním sklípku. V dřevěných regálech tu odpočívají lahve vína a stěny jsou vyzdobené podpisy slavných návštěvníků.

Do restaurace často jezdí i známé osobnosti a celebrity. Před dvěma lety sem zavítal i americký herec Robert de Niro. „Jednoho dne jsme dostali mail na rezervaci pro Roberta de Nira. Říkali jsme si, jestli to není nějaký vtip nebo jestli neexistuje ještě nějaký jiný Robert de Niro. Nakonec ale opravdu přijel. Byl tu se svou manželkou, dětmi a jejich chůvou, i s dvěma přáteli ze Švýcarska,“ vypráví Tobias.

Dezert pro paní ministrovou

Restauraci poblíž vinic si oblíbili i politici z okolních zemí. Většinou jsou to jen běžné státní návštěvy a politická jednání. Občas se při nich ale obsluha dost zapotí a později i zasměje. A Tobias má hned připravenou jednu historku s bývalým německým ministrem zahraničí Joshkou Fisherem.

Vicky, Cristina a já. O stůl ve slavné barcelonské restauraci se přetahují turisté

Restauraci U 4 koček v Barceloně proslavil snímek Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona

Restaurace U 4 koček je nepochybně nejslavnější v Barceloně. Chodila sem spousta umělců v čele s Picassem, býval tu kabaret inspirovaný Paříží a turistickou atrakcí se toto místo stalo znovu poté, co tu Woody Allen natáčel důležitou scénu filmu Vicky Cristina Barcelona.

„Byl tady se skupinou asi 40 lidí a se svou tehdejší manželkou. Byla to velmi milá a krásná mladá dáma. Zrovna jsme servírovali dezert,“ vypráví Tobias, bere do ruky misku s talířkem a názorně mi ukazuje, jak to tehdy bylo: „Obsluhoval ji takový mladý stážista a dezert jí překlopil na hlavu. Byl to jogurt s malinovou pěnou. Stékalo ji to všude po tváři…“

Tehdejší paní ministrová to prý ale vzala s nadhledem a zareagovala velmi mile. „Říkala nám, ať hlavně nevynadáme tomu mladému stážistovi. Věděla, že to neudělal naschvál,“ vzpomíná s úsměvem Tobias.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související