Kde vaří jako v nebi, nemusí se starat o atraktivní lokalitu. Nejlepší restaurace je nutné najít

03710496.jpeg
03710496.jpeg

V Maďarsku do všeho cpou ostrou nebo sladkou papriku, protože jim roste všude, v Provence zase místní koření, levanduli a víno, ve Skandinávii jsou v poslední době hodně populární lišejníky, sobí maso a bylinky z tundry. Na Olomoucku jsou to zase tvarůžky neboli syrečky a na slovenských horách ovčí sýr a bryndzové halušky a strapačky. Lokální recepty a lokální suroviny - to je velmi zdravý trend dnešní doby. Navíc je to poznávací znamení nejslavnějších restaurací na světě.

V jakých lokalitách se vlastně nacházejí nejlepší restaurace na naší planetě? Zajímavé je, že byť používají domácí, lokální ingredience, významné restauranty většinou nenajdete na hlavní třídě, ale spíše někde “za bukem”.

Vyhledávaná dánská Noma je v přístavu, téměř v jakýchsi docích. Další hvězda, dnes již bohužel zavřená nejslavnější restaurace světa El Bulli, byla umístěna v dopravně dost těžce dostupné osadě na skalisku poblíž katalánského městečka Roses. Rezervace na stůl se tam objednávala rok doředu.

Restaurace El Cellar de can Roca, která byla dvakrát vyhlášena jako nejlepší na světě, je pro změnu umístěna na poměrně ošklivém sídlišti, které vypadá jako klon pražského Jižního města. Newyorská tříhvězdičková superstar - Per Se - je sice na rohu Central Parku, ale je nutné k ní projít přes nepřitažlivé nákupní centrum do druhého patra.

A co české michelinské hvězdy? Jsou jakoby schoulené v pražských ulicích Haštalská, Štěpánská a U Milosrdných. Také trochu mimo hlavní trasy. V Brně také nejslavnější podniky nemají žádné obzvláště atraktivní destinace ani luxusní výhledy na město.

Lokalita zkrátka není pro nejskvělejší restaurace moc důležitá. Podstatné je jídlo a pití. To musí být tak vynikající, že jsme ochotni obětovat čas a cestu. Proto hodně fandím podnikům, které musí bojovat dvakrát více o svého zákazníka, aby si je našel. Třeba vzdálený podnik Na Kopci či Gao Den na sídlišti, Trattoria Cicala ve špinavé ulici, Penzion Kladská v lese, Medité mimo centrum, Klokočná mimo město. To nejsou místa na klasických turistických trasách, nenarazíte na ně náhodou. Tyhle gastronomické hvězdu si prostě musíte poctivě najít. A ne proto, že mají kdovíjak hezké okolí, ale proto, že tam vaří jako v nebi.