ČEZ hlásí osmkrát větší zisk než loni. „Stát bude lidem dotovat ceny díky zisku z dividend,“ komentuje ekonomická analytička

Společnost ČEZ vydělala za prvních 9 měsíců roku přes 52 miliard korun, skoro osmkrát víc než loni, kdy měla firma čistý zisk zhruba 6 a půl miliardy korun. „Jde hlavně o růst cen na burzách, které vystřelily vzhůru kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině a omezování dodávek plynu z Ruska,“ vysvětluje ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. Co znamená zisk společnosti ČEZ pro státní rozpočet? A bude mít vliv na odběratele? Poslechněte si rozhovor.

Za letošní rok očekává ČEZ čistý zisk až 75 miliard korun. Meziroční nárůst o 88 procent byl podle firmy daný enormním růstem cen komodit na velkoobchodních trzích, rekordním ziskem z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a také vysokou provozní spolehlivostí elektráren v letošním roce.

Čtěte také

„Jde hlavně o růst cen na burzách, které vystřelily vzhůru kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině a omezování dodávek plynu z Ruska,“ vysvětluje Jana Klímová. Loni v srpnu stála megawatthodina elektřiny na trhu 80 eur, letos až 100 eur. Z toho těží ČEZ jako výrobce elektřiny i obchodník.

Až 100 miliard státu

Prostřednictvím ministerstva financí vlastní stát až 70 % akcií. ČEZ tak bude příští rok do státního rozpočtu odevzdávat obrovské částky, a to třemi způsoby – na mimořádné dani ze zisku, na zálohách a na dividendě.

„Zisk za rok 2022 bude použit hlavně na dividendu. Na dividendě by měl ČEZ vyplatit až 60 miliard korun. Z toho by měl stát, vzhledem k podílu 70 %, dostat až 42 miliard korun,“ vyčísluje Jana Klímová.

Jana Klímová

Analytici odhadují, že dohromady by ČEZ mohl dát příští rok státu jen na mimořádných daních a odvodech 100 miliard.

Čtěte také

Akcionáři vs. odběratelé

Velkou dividendu získají akcionáři ČEZu, kteří tvoří zbylých 30 %. Dividenda z letošního zisku činí až 110 korun na akcii, z loňského zisku se letos vyplácela dividenda 48 korun na akcii.

Ostatní lidé budou platit obrovské ceny elektřiny, stát by jim ale měl pomoci. „Ceny budou mít odběratelé alespoň zastropované. Už teď to lidé vidí v zálohách a stát díky příjmům z ČEZu bude ceny dotovat,“ dodává Jana Klímová.

ČEZ patří mezi firmy, na které chce vláda uvalit daň z neočekávaných zisků, která má sloužit k pokrytí mimořádných nákladů v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Takzvaná windfall tax má platit od příštího roku do roku 2025.

Spustit audio

Související